Förhandlingarna om pensionsfrågan och hur den rödgröna regeringen ska förhålla sig till Vänsterpartiet har medvetet hållits inom en mycket snäv krets. Det berättar källor från både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, med det gemensamt att de har haft god insyn i vad som skett och vad som blivit sagt.
– Jag skulle säga att båda parter, och Miljöpartiet, har skött sig exemplariskt vad gäller att hålla på samtalet, ingen har sprungit till medierna för att plocka poänger eller försöka störa processer, menar en socialdemokrat.
– Det är inte första gången vi förhandlar med Socialdemokraterna. Det är aldrig lätt, det finns en historia, kanske lite gammalt groll också, vi har ju blivit överkörda. Men med en ny partiledare för Socialdemokraterna och vår egen som också är relativt ny blev det ändå en annan dynamik, säger en vänsterpartist.
Annan som i bättre?
– Ja, bättre. Turerna kring marknadshyror förändrade mycket. Men sedan är det Nooshi (Dadgostar), hon gör skillnad, hon har sin strategi och läser av situationerna som uppstår.
”Blir inget tjafs”
Alla källor som Dagens ETC talat med intygar att förhandlingarna skötts professionellt. Trots avsevärd tidspress, trots att positionerna från och till varit låsta.
– Det finns en ömsesidig respekt. Det har jag kanske inte alltid upplevt tidigare, att Socialdemokraterna tagit oss på allvar som de gjort nu, säger en vänsterpartist.
– Vänsterpartiet har vuxit upp till sist. Nooshi Dadgostar och den krets hon har runt sig vet vad de vill och agerar konsekvent utifrån det. Då kan man hitta lösningar. Det blir inget tjafs, säger en socialdemokrat.
”Förstå varandra”
Det är inte första gången Nooshi Dadgostar och Magdalena Andersson möter varandra i samband med att Socialdemokraterna är beroende av stöd från Vänsterpartiet, men nu är båda ytterst ansvariga. Det blir en ny relation när Stefan Löfven inte längre är kvar, anser såväl socialdemokrater som vänsterpartister.
– Nu börjar de lära känna varandra som partiledare. Jag tror nog att de kommer att förstå varandra, det verkar så. De är extremt konkreta med sina ingångsvärden och gränsdragningar. Det har de gemensamt. Det bygger respekt för framtiden, säger en socialdemokrat.
– Jag tycker det verkar som om de uppskattar varandra, i sina roller och på ett mer personligt plan, även om de politiskt kan befinna sig långt ifrån varandra, säger en vänsterpartist.