Inrikes.

2021-06-07 16:50
Aktiv Servicepartner anlitas av kunder som betalar runt 248 och 255 kronor per timme         för städtjänsterna. Men Mariami, till höger, tjänade bara strax över 100 kronor och Salome lite mer. Bild: Hossein Salmanzadeh
Aktiv Servicepartner anlitas av kunder som betalar runt 248 och 255 kronor per timme för städtjänsterna. Men Mariami, till höger, tjänade bara strax över 100 kronor och Salome lite mer.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter Dagens ETC:s granskning – nu dumpar kunden städbolaget

Städbolaget Aktiv servicepartner utnyttjade de papperslösa systrarna Salome och Mariami. De fick löneavdrag för ”fula byxor” och timlönen låg långt under avtalet. Nu väljer en av kunderna, Svensk röranalys, att bryta kontraktet med städfirman.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Under ett antal år har Svensk röranalys anlitat Aktiv servicepartner för städning av kontor och byggbodar. Men nu är det slut. Orsaken är att Salome och Mariami har trätt fram och berättat om hur bolagets städare blir behandlade.

– Han kommenterade min kropp och jag fick löneavdrag när han tyckte att mina byxor var fula, sa Salome i Dagens ETC:s granskning som publicerades nyligen.

Systrarna är migrantarbetare från Georgien som till slut fick nog av de hårda arbetsvillkoren och den låga lönen. Men när de sa ifrån blev chefen hotfull. De vände sig till facket som inledde förhandlingar med arbetsgivaren och även kontaktade bolagets kunder. När Svensk röranalys ledningsgrupp fick kännedom om att städbolaget använt sig av svart arbetskraft och brutit mot regler och avtal agerade de direkt. Det berättar Sara Liljeros, ekonomiansvarig på Svensk röranalys, som regerade starkt när hon läste artikeln i Dagens ETC.

– Det är givetvis upprörande att läsa om att människor exploateras av och är rädda för sin arbetsgivare.

Begär in offerter

Svensk röranalys har nu begärt in offerter från ett antal andra bolag och är i färd med att byta till en annan städfirma. Men det är svårt att som beställare veta vad som gömmer sig bakom fasaden när anställda är rädda för att slå larm, berättar Sara Liljeros.

– Som kund är det lätt att utgå från tjänsten man köper, utförs den korrekt blir det ett kvitto på att leverantören ”sköter” sig. Speciellt om man under en längre tid haft samma leverantör som inte granskas på samma sätt som när man upphandlar någon ny. Man förlitar sig också på att fackförbund, myndigheter och andra instanser i samhället gör kontroller och upptäcker oegentligheter som gör att oseriösa aktörer försvinner. Men det kanske är naivt.

Städar åt allmännyttan

Utåt sett verkar Aktiv Servicepartner vara ett seriöst företag med kollektivavtal som erbjuder bland annat flyttstäd med rut-avdrag. Företaget anlitas av kunder som allmännyttan i Ekerö och storbolagen Skanska och Wallenstam. Men även Wallenstam har nu agerat och kallat städfirman till ett möte.

Som Dagens ETC tidigare rapporterat tjänar de flesta städarna på Aktiv servicepartner endast strax över 100 kronor i timmen vilket är långt under avtalet. Enligt systrarna är minst fem anställda papperslösa.

Många kommer från Albanien och Georgien och den gemensamma nämnaren är att de precis som ägaren talar grekiska. Under ett års tid krävde chefen kontanter från Salome som användes till att betala svarta löner år de andra anställda. Om hon inte fortsatte betala riskerade hon att förlora sitt arbetstillstånd. Företagets ägare är tidigare dömd för misshandel och systrarna är rädda för honom.

– Tyvärr vet han var vi bor, säger Salome.

Det pågår fortfarande förhandlingar mellan städfirman och kvinnornas fackliga ombud som är Emil Boss, förhandlingssekreterare på syndikalistiska SAC:s lokalavdelning Stockholms LS. De kräver ersättning för utebliven lön och olovlig uppsägning. Byggjätten Skanska är en annan av bolagets kunder och under fredagen anordnade fackförbundet protester utanför huvudkontoret vid Stadshagen i Stockholm.

– Vi protesterar mot Skanska för att de gör för lite för att stoppa arbetslivskriminaliteten.