Dagens ETC granskar.

2021-05-27 13:20
 • Aktiv Servicepartner anlitas av kunder som betalar runt 248 och 255 kronor per timme     för städtjänsterna. Men Mariami, till höger, tjänade bara strax över 100 kronor och Salome lite mer. Bild: Hossein Salmanzadeh
  Aktiv Servicepartner anlitas av kunder som betalar runt 248 och 255 kronor per timme för städtjänsterna. Men Mariami, till höger, tjänade bara strax över 100 kronor och Salome lite mer.
 • ”Chefen visste att jag är extremt höjdrädd, ändå tvingade han upp mig på elfte våningen för att putsa fönster. Jag var fullständigt livrädd”, säger Mariami. Bild: Hossein Salmanzadeh
  ”Chefen visste att jag är extremt höjdrädd, ändå tvingade han upp mig på elfte våningen för att putsa fönster. Jag var fullständigt livrädd”, säger Mariami.
 • Salome och Mariami har städat på flera byggarbetsplatser i Sverige för en lön som ligger långt under avtalet. Bild: Privat
  Salome och Mariami har städat på flera byggarbetsplatser i Sverige för en lön som ligger långt under avtalet.
 • I ett reklamblad använde företaget en bild på Salome. Hon saknade då arbetstillstånd i Sverige.
  I ett reklamblad använde företaget en bild på Salome. Hon saknade då arbetstillstånd i Sverige.
 • Trots att de var papperslösa och arbetade svart var det inga problem att få ID06-kort. Syftet med kortet är just att motverka svartarbete och exploatering i byggbranschen.
  Trots att de var papperslösa och arbetade svart var det inga problem att få ID06-kort. Syftet med kortet är just att motverka svartarbete och exploatering i byggbranschen.
Puffetikett
Dagens ETC

Städfirma utnyttjade papperslösa systrarna – fick löneavdrag för ”fula byxor”

Salome från Georgien städade tillsammans med sin syster
Mariami trapphus och byggarbetsplatser i Sverige för en timlön långt under avtalet. Dessutom krävde chefen tillbaka stora summor kontanter från den utbetalade lönen. Annars skulle han dra in arbetstillståndet.

– Han kommenterade min kropp och jag fick löneavdrag när han tyckte att mina byxor var fula, säger Salome.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Vid en första anblick verkar städfirman Aktiv Servicepartner vara ett seriöst städföretag med kollektivavtal som erbjuder bland annat flyttstäd med rut-avdrag. Företaget anlitas av kunder som allmännyttan i Ekerö och storbolagen Skanska och Wallenstam. På hemsidan och bolagets reklamblad återkommer ett foto på en anställd städandes i ett badrum. Kvinnan på bilden är 28-åriga Salome som när bilden togs var papperslös och arbetade svart åt Aktiv Servicepartner.

Hon och systern Mariami träder nu fram och berättar om hur bolagets städare blir behandlade. Företagets ägare är tidigare dömd för misshandel och systrarna är rädda för honom men hoppas att de kan få ett visst skydd när de går ut med namn och bild i tidningen.

– Tyvärr vet han var vi bor.

Det började bra

Salome kom till Sverige från Tbilisi för fyra år sedan och den första tiden på Aktiv Servicepartner fungerade bra.

– Jag städade på byggen åt Skanska. Jag var på Nya Karolinska-bygget i nästan ett år. Chefen erbjöd även min syster Mariami och hennes man jobb och de flyttade till Sverige, säger Salome.

Trots att hon var papperslös fick han ändå ett ID06-kort, som ska motverka svartarbete och exploatering i byggbranschen. Inte en enda krona betalades in till skatteverket under året hon byggstädade åt Skanska på Nya Karolinska. När hon till slut fick ett anställningskontrakt och tillstånd att stanna i Sverige ändrade chefen plötsligt sin attityd. Han började dra ner på arbetstimmarna och kräva tillbaka en stor del av lönen i kontanter.

Salome visar sms-konversationer och inspelade telefonsamtal med chefen där han kräver in pengar.

– Jag var tvungen att betala tillbaka mellan 17 000 och 20 000 kronor varje månad i kontanter. Jag hade runt 5 000 kronor kvar att leva på vilket inte alls var tillräckligt, säger Salome.

Vid det här laget arbetade även systern Mariami och hennes man åt samma arbetsgivare. De hade flyttat till Sverige med sina två barn och hela familjen levde som papperslösa. I 15 månader städade Mariami på Colombias ambassad och andra ställen. Hela tiden lovade chefen att ge henne ett anställningskontrakt och med det en chans att komma in i det svenska systemet. Därför gjorde hon allt hon blev tillsagd. Mariami visar ett filmklipp från mobilen där hon och systern trampar runt på en byggställning högt ovanför marken.

– Chefen visste att jag är extremt höjdrädd, ändå tvingade han upp mig på elfte våningen för att putsa fönster. Jag var fullständigt livrädd, säger Mariami.Video: Samtal mellan Salome och chefen.


”Mycket obehagligt”

Aktiv Servicepartner anlitas av kunder som betalar runt 248 och 255 kronor per timme för städtjänsterna, enligt ramavtal och dokument från Skatteverket. Men Mariami och flera andra anställda tjänar strax över 100 kronor i timmen vilket är långt under avtalet. Systrarna berättar att av firmans runt tio anställda var minst hälften papperslösa. Många kommer från Albanien och Georgien och den gemensamma nämnaren är att de precis som ägaren talar grekiska. Under ett års tid krävde chefen kontanter från Salome som användes till att betala svarta löner år de andra anställda. Om hon inte fortsatte betala riskerade hon att förlora sitt arbetstillstånd.


Den ekonomiska situationen blev till slut ohållbar. Salome började dra på sig en massa skulder och i februari vägrade hon att ge chefen mer pengar. I en ljudinspelning från ett telefonsamtal skriker chefen att han tänker ta pengar från systern Mariamis lön.

– Jag ska behålla dem från hennes lön. Så du, som den hora och sköka du är, får ge henne pengarna. För du har ingen skam. För mig är du slut, du har försvunnit, du är borta.

Kallades till förhandling

Sedan lägger han på. Kort därefter skickar chefen ett sms: ”Gå och knulla dig. Idiot.”

Någon dag senare får hon sparken via sms.

Salome vände sig sedan till facket och arbetsgivaren kallades till förhandling om ersättning för utebliven lön och olovlig uppsägning. Samma dag som förhandlingen inleddes fick Mariami också sparken.

– Det var tidigt på morgonen och jag stod redo att börja städa inne på Colombias ambassad när jag fick beskedet via sms. Jag började gråta, säger hon.

Under den fackliga förhandlingen bad chefen om ursäkt för sina uttalanden i det inspelade samtalet. Det berättar Emil Boss, förhandlingssekreterare på syndikalistiska SAC:s lokalavdelning Stockholms LS.

– Han erkände också upplägget med att hon var tvungen att betala tillbaka en del av lönen. Hans version är att han anställde henne för att hjälpa till.

Hotar med polisanmälan

När Dagens ETC börjar gräva i historien hör bolagets advokat av sig till systrarnas fackliga representant. I ett mejlet börjar advokaten hota med att polisanmäla kvinnorna, fackförbundet och Dagens ETC:s reporter för förtal.

Bolaget har en historik av ifrågasatt bokföring. 2013 fick Aktiv Servicepartner betala böter efter att Skatteverket hittade ”oriktiga fakturor för tjänster som inte utförts” för sammanlagt 221 000 kronor. Men trots bolagets historik valde Ekerö bostäder att anlita bolaget. I upphandlingsavtalet som löper till och med 2022 står det att ”beställaren vill förhindra orimliga löner och osäkra förhållanden” och att villkoren för städarnas ”lön, semester, och arbetstid ska som lägst vara i nivå med kollektivavtalet”.

Claes Vikström, fastighetschef på Ekerö bostäder, kände inte till kritiken som de tidigare anställda systrarna vittnar om.

– Jag blir lite förvånad måste jag säga.

Hur kommer ni gå vidare?

– Vi måste kontrollera det här och ta en diskussion med företaget. De måste följa det avtal vi kommit överens om.

Samtal mellan Salome och
chefen i februari 2021

Chefen: Vi behöver inte prata över telefonen, ska vi ses ikväll säger jag?
Salome: Ja, men jag har inte pengar att ge dig, för
bankerna har behållit det. Det var det jag ville prata om, men jag kunde inte.
Chefen: Vad menar du att bankerna har behållit dem?
Salome: För att jag är skyldig till bankerna hit och dit och
är på noll nu, eftersom jag inte har jobbet.
Chefen: Försöker du säga att du inte kommer ge mig pengarna?
Salome: Jag ska, men du måste ge mig jobb, så kan jag betala av lite i taget. Jag är på noll nu.
Chefen: Är du dum i huvudet?Vet du mer?

Tipsa oss om
utnyttjande på
arbetsmarknaden!
eigil.soderin@etc.se