Inrikes.

2014-04-07 09:26
  • Mihai Georghe och Stanescu Bradu vill åka tillbaka till Rumänien efter attacken. ”Igår höll polisen oss sällskap men nu har vi inget skydd och ingen säker plats att sova på, säger Mihai Georghe.  Bild: Carlos Zaya
    Mihai Georghe och Stanescu Bradu vill åka tillbaka till Rumänien efter attacken. ”Igår höll polisen oss sällskap men nu har vi inget skydd och ingen säker plats att sova på, säger Mihai Georghe.
  • ileana Stanescus blev slagen med sin egen käpp – nu får romerna pengar av Sverige för att resa hem.  Bild: Carlos Zaya
    ileana Stanescus blev slagen med sin egen käpp – nu får romerna pengar av Sverige för att resa hem.

Efter attacken: nu vill rumänerna åka hem

I förra veckan gick ett gäng ungdomar till attack med flaskor och stenar mot rumänska tiggare i Stockholmsförorten Kista. I torsdags anmälde rumänerna att de blivit hotade med pistol. Nu vill de rumänerna åka hem av rädsla för sin säkerhet.
   – Det finns en irritation kring tiggarna i området, säger Rouzbeh Djalaie, chefredaktör på lokaltidningen Norra Sidan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Jag hörde vad som hänt, säger en man och sticker en tjugolapp i Ileana Stanescus pappmugg innan han försvinner upp mot Kistas tunnelbanestation. Det har gått två dagar sedan attacken, och hon har återvänt till sin vanliga plats i den råkalla betonggången. Men hon har gömt sin käpp bakom ryggen eftersom hon är rädd att ungdomarna ska använda den mot henne igen.

– De tog käppen och slog mig med den, och kastade sten på mig, berättar Ileana Stanescu.

– Jag är rädd att de ska leta upp oss när vi sover vid gallerian. Vi har inget läger, inga husvagnar. Nu vet jag inte vart vi ska ta vägen.

Hotades på nytt

Det var vid 21-tiden på tisdagskvällen som ett femtontal ungdomar i yngre tonåren gav sig på en grupp rumänska romer utanför Kista galleria. De kastade stenar och glasflaskor mot rumänerna, och gav sig särskilt på Ileana Stanescu, som har svårt att gå och inte kunde fly undan. Hon kördes till akuten för undersökning men klarade sig utan allvarliga skador. Händelserna har polisanmälts som misshandel och olaga hot. På torsdagskvällen polisanmäldes ett nytt hot mot rumänerna.

– Det kom en grupp ungdomar och visade upp en pistol, eller en pistolattrapp, säger Mihai Georghe, som sitter tillsammans med en grupp andra rumäner på ett café i Kista galleria.

– Vi vill åka tillbaka till Rumänien. Igår höll polisen oss sällskap men nu har vi inget skydd och ingen säker plats att sova på.

Gruppen har varit i Sverige till och från i två år.

– Vi kom hit för att leta jobb och försörja våra familjer i Rumänien, men det finns inga jobb.

Mihai Geroghe säger att han inte vet varför de blivit attackerade.

– Det skulle vara bra att prata med ungdomarnas föräldrar.

Många har gett sig av

Det brukade vara fullt av romer på det här caféet, men nu har många givit sig härifrån efter attacken, berättar Bienvenido Flores, socionom som engagerar sig ideellt för att hjälpa de romska EU-migranterna. Under dagen har han följt med några av romerna till socialkontoret för att söka pengar så att de – på grund av att de är rädda att råka illa ut i Sverige – ska kunna ta sig hem. På kvällen beviljades ansökan.

– Det är första gången som EU-migranter får ekonomiskt stöd till hemresa på grund av hot, säger Bienvenido Flores.

– De har varit i Kista hela tiden, och det är svårt att hitta nya ställen att vara på. Många platser är upptagna av andra romer.

Varken polisen eller de fältassistenter i Kista som Dagens ETC har varit i kontakt med vet något om bakgrunden till attacken. Både polisen och fältassistenterna har satt in extra beredskap i och kring gallerian.

Enligt Bienvenido Flores har antalet romska tiggare i Stockholm ökat kraftigt den senaste tiden, och är nu över 1 000 personer, varav ett 60-tal i Kista.

– Vi har pratat med romerna under flera dagar och de tycker att folk i Kista i allmänhet är snälla, säger Rouzbeh Djalaie, chefredaktör för tidningen Norra Sidan som bevakar Kista.

– Men det finns också en irritation kring tiggarna i gallerian, bland handlare, vakter och Kistabor.

– I Kista är tiggarna en ständig del av lokalsamhället, det offentliga rummet är deras vardagsrum. Det blir en kollision. De har till exempel använt utrymmet kring dörrarna i gallerian, där det finns varmluft, som torkskåp. Jag tror sådana saker blir irritationsmoment, säger Rouzbeh Djalaie.

– Kyrkan har satt upp en skylt att folk inte får sova utanför dörren av säkerhetsskäl. De vill inte att dörren blockeras.

– Om jag ska försöka hitta en förklaring till det som hänt så är de här 14-15-åringarna en del av samhället och de hör hur deras föräldrar pratar.

Hatbrotten mot romer ökar

• Hatbrotten mot romer blir allt vanligare. Sedan 2008 har anmälningarna ökat, visar statistik från Brå, brottsförebyggande rådet. Men få brott klaras upp.

• Enligt den senaste statistiken från 2012 blir hatbrott mot romer allt vanligare.

– Vi har sett en ökning i anmälningar ända sedan 2008, säger Stella Rössborn, utredare på Brå, brottsförebyggande rådet.

Det är vanligt att romer utsätts för diskriminering i butiksmiljö.

– Gärningsmannen är oftast en serviceperson, det kan vara någon som arbetar i butiken, en väktare eller en polis, säger Stella Rössborn.

• Få av anmälningarna leder till att skyldig åtalas. Av de anmälda antiromska hatbrotten från 2011 har endast 2 procent klarats upp till och med april 2013. Det är lägre än andra hatbrott där uppklarningsprocenten är 5–8 procent.

 

Romerna trakasseras i hela landet

ÖREBRO – spottar och kastar sopor

• Situationen för tiggarna i Örebro blir allt tuffare, det berättar Ion Ciurariu, 36.

– Det finns människor som spottar på oss eller kastar använt papper i våra burkar istället för mynt, säger han till ETC Örebro.

GÖTEBORG – hällde vatten på tiggare

• 28-åriga Vanessa Ileva tiggde utanför Hemköp på Stigbergstorget i Göteborg. Plötsligt kom butikschefen ut och slängde vatten på henne – två gånger, uppger vittnen.

STOCKHOLM – vill kasta ut tiggare på grund av myntskrammel

• En stationschef på MTR vill slänga ut tiggare från Stockholms tunnelbanestationer trots att det inte är förbjudet att tigga där. Chefen skriver i ett mail att tiggarna stör när de skramlar med sina myntbehållare.

STOCKHOLM – uppmanade att inte ge pengar

• I juni förra året fick resenärer på ett pendeltåg mot Tumba höra i högtalarna att de inte ska ge pengar till tiggare och att de ska riva sönder deras lappar, uppger Metro. SL svarar med att det var direkt olämpligt att agera på det sättet.