Inrikes.

2014-04-23 05:30
Intervju. Donald Boström har som enda svensk journalist fått möjlighet att intervjua Eritreas president Isaias Afewerki.
Intervju. Donald Boström har som enda svensk journalist fått möjlighet att intervjua Eritreas president Isaias Afewerki.

Donald Boström har följt Eritrea i 27 år

Donald Boström är en av få utländska journalister som följt utvecklingen i Eritrea sedan slutet av 80-talet. Just nu skriver han på en bok om landet och Dawitfrågan. Han har också som ende svensk intervjuat den eritreanska presidenten vid ett flertal tillfällen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Första gången Donald Boström var på väg in i Eritrea var 1987. Han gick till fots, tillsammans med en gerilla över gränsen från Sudan till Etiopien. Plötsligt blev de anfallna av Etiopisk militär.

– Vi gömde oss under ett buskage och blev aldrig upptäckta så vi kunde ta oss tillbaka till Sudan helskinnade. Det hade kunnat sluta i etiopiskt fängelse som för Martin Schibbye och Johan Persson, säger han.

Sedan dess har Donald Boström rest till Eritrea och Etiopien nästan varje år och rapporterat från konflikten mellan länderna. Han följde kriget och rapporterade från freden 1991, från folkomröstningen 1993, återuppbyggandet av landet och demokratiseringprocessen fram till det nya kriget 1998 som han rapporterade om för bland annat för Dagens Nyheter och SVT. Boström har intervjuat och diskuterat Dawit Isaak med många av de eritreanska ledarna.

– Jag är den enda svenska journalist som fått möjlighet att intervjua Eritreas president vid ett flertal tillfällen, säger han.

Donald Boström deltog 2005 i inofficiella samtal på ministernivå mellan Sverige och Eritrea där ländernas relationer och Dawit Isaaks frigivande diskuterades. Boström har sedan dess i artiklar och samtal med organisationer och andra aktörer diskuterat metoder och strategier med fokus på ländernas relationer och hur Dawit Isaak ska kunna bli fri.
 

Del 1 | ”Sverige måste byta spår om Dawit Isaak ska bli fri”

Del 2 | Sverige och Eritrea – en komplicerad historia

Del 3 | Donald Boström har följt Eritrea i 27 år

Donald Boström

Född: 1954.

Gör: Journalist, fotograf och författare. Han är känd för sina skildringar av Israel-Palestina-konflikten och har bland annat gett ut den uppmärksammade boken Inshallah: konflikten mellan Israel och Palestina. Han blev mycket omtalad i samband med artikeln ”Våra söner plundras på sina organ” som publicerade i Aftonbladet 2009, och som skapade en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel. Donald och Aftonbladet anklagas för antisemitism. Men tre år senare gav Filter dem upprättelse. Tidningen intervjuade Chen Kugel, rättsläkare och överstelöjtnant på militärsjukhuset Abu Kabir i Israel, som bekräftade att det pågick organstölder, och att Boströms artikel var en starkt bidragande orsak till att organstölderna efter 24 år nu hade stoppats.