Inrikes.

2018-01-25 11:24
Lisbeth Forsberg, styrelseledamot för intresseorganisationen Solrosuppropet.
Lisbeth Forsberg, styrelseledamot för intresseorganisationen Solrosuppropet.

”Det här är något vi har efterfrågat länge”

Regeringen ska se över reglerna i den hårt kritiserade sjukförsäkringen. Målet är att öka tryggheten och minska folks oro, meddelade Annika Strandhäll igår.

”Jag tycker hon identifierar problemen som finns”, säger Daniel Suhonen på idéinstitutet Katalys.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Socialminister Annika Strandhäll (S) presenterade under gårdagen ett åtgärdspaket för att komma till rätta med den hårt kritiserade sjukförsäkringen. En utredning tillsätts bland annat för att se över ”tillämpningen av begreppet ’normalt förekommande arbete’ samt särskilda skäl vid bedömning av arbetsförmåga”, skriver hon på DN Debatt. Det för att komma åt oron över att tvingas tillbaka till arbetsmarknaden av Försäkringskassan, trots svår sjukdom eller förslitningsskador.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Daniel Suhonen, chef för det fackliga idéinstitutet Katalys, är positiv till det politiska utspelet, som han tycker visar på att socialministern har tagit till sig av kritiken.

– Jag tycker det visar att hon har identifierat problemen som finns. Hon ser att det behöver göras saker för att förändra sjukförsäkringen och öka tryggheten. Det är lovande, sedan får vi ju se vad utredningen kommer fram till och vilken regering som tar emot den, säger han.

”En del bra förslag”

Även Lisbeth Forsberg, styrelseledamot för intresseorganisationen Solrosuppropet, som startades för att företräda de utförsäkrade, är i huvudsak positiv till Annika Strandhälls utspel.

– Det finns en del bra förslag. Framför allt att vad som är ”normalt förekommande arbeten” ska ses över. Det här är något vi har efterfrågat länge. Om du exempelvis lider av utmattningssyndrom och inte kan upprätthålla din koncentrationsförmåga, då säger ju ibland Försäkringskassan att det finns jobb du kan klara av ändå. Det blir en bedömning mot en fiktiv arbetsmarknad, säger hon.    

Men Lisbeth Forsberg har även kritik mot socialministerns debattinlägg.

– Jag ställer mig lite frågande till det här att ingen ska behöva hamna mellan stolarna. När Försäkringskassan bedömer att du har arbetsförmåga, men Arbetsförmedlingen inte gör det – hur säkerställer man då att individen inte blir utan hjälp? Jag skulle vilja se något mer konkret förslag för att komma tillrätta med det, säger hon.

Daniel Suhonen tycker det är uppfriskande att Socialdemokraterna tar tillbaka initiativet i frågan om socialförsäkringarna.

– Vi har ju länge haft en diskussion där högerrösterna har fått mest gehör vad gäller socialförsäkringarna. Därmed får det här ses som ett hyfsat radikalt utspel från Socialdemokraterna som Strandhäll ska ha beröm för, säger han.