– Nu har jag tre åldrar i Sverige, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Javid Temori kom ensam till Sverige sommaren 2015, och registrerades som minderårig. Som ETC Göteborg tidigare berättat skrev Migrationsverket senare upp honom med tre år, och avslog hans asylansökan.
Men Migrationsdomstolen tyckte att uppskrivningen var för stor och skickade tillbaka hans ärende. Migrationsverket skrev då ner Javid Temoris ålder igen.
Hur gammal han anses vara har stor betydelse för chanserna att få stanna i Sverige i stället för att skickas till Afghanistan. Därför gick Javid Temori i slutet av förra året med på att genomgå en medicinsk åldersbedömning för att försöka styrka sin ålder – även om han redan på förhand var säker på hur det skulle gå.
– Jag tror inte på detta, alla mina kompisar har blivit 18 efter åldersbedömningen, sa Javid Temori till ETC Göteborg medan han väntade på sin tur att komma in till magnetkameran.
Och nu har svaret kommit: Undersökningarna av Javid Temoris visdomständer och nedre lårben talar enligt Rättsmedicinalverkets bedömning för att han är 18 år eller äldre. Migrationsverket skriver därför upp honom i ålder igen, och registrerar honom som 18 år gammal.
– Jag visste att det skulle bli så här, säger Javid Temori och rycker på axlarna.
Ska överklaga beslutet
I sitt beslut underkänner Migrationsverket de källor som talar för att Javid Temori är underårig. Intygen från en skolsköterska och en elevassistent, skrivelsen från en skolmentor, yttrandet från en socialsekreterare och en tidigare utförd tandröntgen, bedöms alla ha lågt bevisvärde.
Den medicinska åldersbedömningen – vars säkerhet på senare ifrågasatts alltmer – bedöms däremot ha ett tillräckligt högt bevisvärde för att på egen hand avgöra Javid Temoris ålder. Hans ansökan om asyl i Sverige prövas därför som för en vuxen, och slutar alltså än en gång i avslag.
– Jag ska prata med min advokat och överklaga beslutet, säger Javid Temori.
Tanken är att låta tyska experter titta på bilderna från den medicinska åldersbedömningen. Många så kallade andrahandsutlåtanden har tidigare gett andra resultat än Rättsmedicinalverkets, och Javid Temori hoppas kunna använda ett sådant i sitt överklagande.
I väntan på det är det inte mycket han kan göra. Han fortsätter läsa svenska och engelska på introduktionsprogrammet på gymnasiet i Kungsbacka så gott han kan.
– Det är svårt, jag kan inte fokusera på böckerna och att läsa och skriva. Jag försöker lura mig själv för att glömma allt, men det går inte, säger Javid Temori.
Är det lättare att vara hemma?
– Nej, det är också svårt. Ibland vill jag ta livet av mig, men då tänker jag på varför min pappa skickade i väg mig hit så jag gör det inte. Han ville att jag skulle få ett bra liv, säger Javid Temori.
Hans mamma, pappa och syster befinner sig i Iran, berättar han, på flykt undan talibanerna i hemlandet. Då och då pratar han med dem på telefon, men han berättar ingenting om avslag och åldersuppskrivningar.
– De tror att jag har det bra. Ibland tänker jag att jag ska försöka förklara för dem hur det är, men jag tror inte att de klarar av att höra det, säger Javid Temori.
Han säger att han hatar att han kom till Sverige. Han hade önskat att det gick att stanna här och bygga ett liv, men hoppet börjar överge honom.
– Jag vill stanna, men Sverige vill inte det. Det finns ingen plats för en flykting här, säger Javid Temori.
En av de andra killarna som bott hos familjen i Onsala valde nyligen att lämna Sverige. Troligtvis skulle han ha omfattats av de nya regler som regeringen föreslagit för att låta vissa ensamkommande stanna, men av rädsla för att hinna deporteras till Afghanistan innan riksdagen klubbat de nya reglerna flydde han till ett annat europeiskt land.
– Jag tror att han gjorde rätt. Hur skulle han kunna sitta här och vänta på nya regler? säger Javid Temori.
I avslagsbeslutet skriver Migrationsverket att det visserligen råder inre väpnad konflikt på flera håll i Afghanistan, och att inslag av urskillningslöst våld förekommer. Säkerhetsläget i storstäder som Kabul och Mazar-e Sharif bedöms dock som relativt stabilt, och Javid Temori skulle kunna återvända dit på ett säkert sätt.
Men samma vecka som Javid Temori får beslutet skakas Afghanistan av flera blodiga attentat. Sex människor dödas när IS attackerar Rädda Barnens kontor i staden Jalalabad, och uppemot 100 personer får sätta livet till när en självmordsbombare i ambulans detonerar sin last i närheten av svenska ambassaden i Kabul.
”Talibanerna finns överallt”
Det försämrade säkerhetsläget fick ambassaden att skicka hem personal, och enligt Sveriges radio stoppades alla utvisningar till Afghanistan tillfälligt.
Javid Temori är inte det minsta överraskad.
– Självmordsdåd sker varje dag. Talibanerna finns överallt, både på landet och i städerna. Min kompis som har deporterats till Afghanistan säger att han inte kan jobba för att det är för farligt att gå ut, säger Javid Temori.
Och även om han själv vet med sig att han, oavsett vad Migrationsverket säger, bara är 16 år, skulle det vara en klen tröst i Kabul.
– Bomberna vet inte vem som är över eller under 18. Bomberna tänker inte, de bara dödar dig, säger Javid Temori.