Inrikes.

2014-11-13 15:23
"Många, både djur och människor, mår dåligt av hormonella p-medel", säger Birgit Linderoth. Bild: Annika Björnsdotter
"Många, både djur och människor, mår dåligt av hormonella p-medel", säger Birgit Linderoth.

"Det borde informeras objektivt om alla p-medel"

Det finns flera säkra och biverkningsfria preventivmedel, men informationen och kunskapen om dem brister, säger barnmorskan Birgit Linderoth.
   – Alla kvinnor borde ha rätt till saklig och objektiv information om alla de p-medel som finns, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Birgit Linderoth har bland annat gett ut boken Grönt är skönt: miljösmart födelsekontroll tillsammans med barnmorskan Irene Ivarsson. I den presenteras ett antal tillgängliga och hormonfria metoder för att undvika att bli ofrivilligt gravid.

– Alla borde ha rätt till saklig och objektiv information om alla de p-medel som finns. Idag använder omkring en fjärdedel av alla sexuellt aktiva, fertila kvinnor ingen p-metod alls. Jag skulle tro att en av orsakerna kan vara att de hellre är utan än utsätter sig för p-medel som ger biverkningar, säger Birgit Linderoth.

Det finns flera hormonfria preventivmetoder som, rätt använda, ger ett minst lika säkert skydd som hormonbaserade p-medel, säger Birgit Linderoth. Problemet är att den som frågar sin barnmorska ofta bara får höra om två hormonfria alternativ: kopparspiral och kondom. Men inte heller kopparspiralen är utan biverkningar – vilket många kvinnor vittnar om.

Subventionen för pessar är frivillig

Världens äldsta preventivmedel är pessaret. Det är en helt biverkningsfri metod för att slippa oönskade graviditeter. Pessar var subventionerat i Sverige åren 1974–2010. Sedan dess är det frivilligt för landstingen att subventionera pessar. Det gör att många landsting tagit bort subventionen, medan p-piller däremot subventioneras i hela landet.

– Subventionen togs bort för att dessa ansågs användas av äldre kvinnor med bättre ekonomi än unga, som därmed skulle få mer pengar till subventionerade p-piller, säger Birgit Linderoth.

I boken Grönt är skönt berättar författarna också om kopplingen mellan främst p-piller och miljöpåverkan.

– P-piller, minipiller, akutpiller samt nedspolade p-ringar och p-plåster som innehåller gestagen och östrogen bidrar till att dessa hormoner sprids i naturen, vilket påverkar fiskar och andra vattenlevande djur, säger Birgit Linderoth.

Hon föreläser om hormonfria preventivmetoder och beskriver sig själv som feminist och miljöaktivist.

– Många, både djur och människor, mår dåligt av hormonella p-medel. Jag vill bidra till att kunskapen om hormonfria alternativ utan biverkningar ökar, säger Birgit Linderoth.

Naturlig familjeplanering – Billingsmetoden

En säker metod för den som kan den ordentligt och följer reglerna. Billingsmetoden innebär att man dagligen observerar sina flytningar, deras utseende och konsistens för att räkna ut sina säkra perioder, och undviker att ha samlag dagarna före, under och efter ägglossning. Det är en kvinnokontrollerad och miljövänlig metod helt utan biverkningar som bygger på kroppskännedom.

Nackdelar: Skyddar inte mot könssjukdomar. Kvinnan måste dagligen följa sin menscykel. Utesluter spontansex under perioden kring ägglossning när kvinnan normalt har mest lust.

Cervixpessar och vaginalpessar

Det finns två olika typer av pessar – cervix- och vaginalpessar. Cervixpessar skyddar livmodertappen – den huvudsakliga ingången för virus och bakterier. Pessar ger inga biverkningar. Det är en kvinnokontrollerad, miljövänlig metod (ett pessar håller ett par år) som tillåter spontant samliv då det kan sättas in timmar/dygn (beroende på pessarsort) innan samlag.

Ska enligt Birgit Linderoth inte användas tillsammans med spermiedödande medel (som ökar risken för könssjukdomar) utan tillsammans med en preventivgel baserad på mjölksyra som gör att spermiernas simförmåga försämras. Säkerheten beror på användaren, men rätt använt är den hög.

Nackdelar: De allra flesta kan använda cervixpessar, lite färre kan använda vaginalpessar, exempelvis de med bakåtlutad livmoder – vilket dock är ovanligt.

Kondom – för män och kvinnor

Kondom ger ett bra, men inte 100-procentigt skydd mot könssjukdomar och graviditet.

Nackdelar: Inte så miljövänlig (engångsprodukt), alla gillar inte kondom, passar inte latexallergiker och kan vara besvärande att använda.

Kopparspiral

Hormonfri spiral som skyddar mot graviditet genom att avge kopparjoner. Ger bra, men inte 100-procentigt, skydd mot graviditet, då användaren inte kan glömma att ta sitt p-medel.

Nackdelar: Kan ge ökade mensblödningar och menssmärtor. Vissa kvinnor vittnar om symptom som överensstämmer med kopparförgiftning, som håravfall, psykisk påverkan, samt smärtor i rygg, höfter och ben, av kopparspiral. Det finns dock inga studier på området.

Fertilitetsdator (P-dator) – fertilitetsmikroskop

Liten manick som hjälper till att hålla reda på de dagar då befruktning är möjlig. Det är en kvinnokontrollerad och miljövänlig metod helt utan biverkningar.

Nackdelar: Kvinnan måste ta tempen vid samma tidpunkt varje dag för att se när ägglossningen sker, eftersom man då får en temperaturhöjning. Utesluter sex som kan leda till graviditet under perioden kring ägglossning när kvinnan normalt har mest lust.

Vasektomi och kvinnlig sterilisering

Sterilisering är ett permanent ingrepp för den som är säker på att inte vilja ha fler barn, eller barn över huvud taget. Ger ett nästan 100-procentigt skydd mot graviditet. Sterilisering påverkar inte den sexuella lusten eller hormonerna.

Nackdelar: Svårt att ångra. Efter vasektomi (manlig sterilisering) kan sädesledarna sys ihop igen med cirka 50 procents chans att kunna få barn. En kvinnlig sterilisering går inte att göra ogjord, däremot kan kvinnan bli gravid med hjälp av provrörsbefruktning.