Hoppa till innehållet

Inrikes

Den fackliga striden om hamnen fortsätter

Hamnkonflikten i Göteborg har pågått i snart två år och nu strider Transport och Hamnarbetarförbundet om vem som ska få teckna kollektivavtal i de svenska hamnarna.
Hamnkonflikten i Göteborg har pågått i snart två år och nu strider Transport och Hamnarbetarförbundet om vem som ska få teckna kollektivavtal i de svenska hamnarna. Bild: Bild: Adam Ihse/TT

Dagens ETC

Den fackliga hamnstriden som kan komma att rubba strejkrätten fortsätter. Nu hävdar både Transport och Hamnarbetarförbundet att de är störst. En fråga som är avgörande för vem som får teckna kollektivavtalet i de svenska hamnarna.

Nu råder det öppen strid om vilket fackförbund som är störst i de svenska hamnarna. Sedan konflikten i Göteborgs hamn seglade upp har Hamnarbetarförbundet hävdat att de har 85 procent av medlemmarna på den berörda arbetsplatsen, APM Terminals. Och i en debattartikel i ETC Göteborg förra veckan går förbundet ett steg längre och skriver att de bedömer att de är störst i landet som helhet. Enligt Hamnarbetarförbundet är de majoritetsorganisation längs Norrlandskusten, i Stockholm, Mönsterås, Karlshamn, Malmö, Helsingborg, Halmstad och Göteborg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser