– Det saknar kunskap på skolorna kring syftet med fastan och kring hur man gör för att respektera barnens religionsfrihet enligt skollagen, säger Roland Vishkurti, imam på Islamic center i Malmö.
Han får nästan årligen höra om kränkningar av barn och ungdomar som låter bli att äta när solen är framme under ramadan, en månadslång högtid som avslutas med festen id al-fitr.
– Tyvärr finns det oftast några skolor där barnen blir diskriminerade under fastan. Skolor där man försöker påverka eleverna eller hävda till vårdnadshavarade att det fastan är skadlig och påverkar barnens resultat. Det sker olika typer av diskriminering, säger Roland Vishkurti.
Det kan handla om att fastande barn måste sitta i matsalen bland de som äter, trots att de inte ska äta själva.
– Det finns inget religiöst hinder mot att sitta med någon som äter, men för barn och ungdomar är det inte alltid lätt när 20 elever äter framför 10 som fastar. När de ändå måste gå in i matsalen och inte kan välja att göra något annat visar man inte hänsyn till de som fastar. I ett fall fick vi höra från skolan att det berott på brist på personal.
Under ramadan är det också vanligt att muslimer ber mer, och det händer att unga som vill be under skoltid hindras, menar Roland Vishkurti.
– Skolor har uttryckt att det inte ska vara konfessionella inslag i skolan. Jag har full förståelse för det och samtidigt måste man visa respekt för religionsfriheten. Att en elev vill be innebär inte att skolan ber. Om det finns ett vilorum där barnet kan be så påverkar inte det skolan. Någon vill läsa, en annan lyssna på musik och någon vill be. Det är också en slags meditation.
Barn får kritik
Det har hänt att skolor skickat brev till vårdnadshavare där de ifrågasatt att barnen fastar.
– Det finns också de som kritiserar barnen så att de känner att de gör något fel – och att de behandlas annorlunda än andra. Men i år har jag själv inte hört om något sådant.
Inför årets ramadan har Malmö mot diskriminering – en av Sveriges arton statligt finansierade antidiskrimineringsbyråer – gått ut med nio råd till skolor för att uppmana dem att respektera religionsfriheten under ramadan.
För Sydsvenskan berättar Malmö mot diskriminering att föräldrar har hotats med orosanmälningar för att deras barn fastar, och att två elever hindrats från att be under en rast i fjol.
– Rapporterna kommer från vårdnadshavare, elever och någon gång skolpersonal som fastar. Det är med den vetskapen, och med vetskapen om en omfattande islamofobi i samhället, som vi ville uppmärksamma det här, säger Sara Duarte, kommunikatör på Malmö mot diskriminering, till Sydsvenskan.