Inrikes.

2016-11-12 08:00
 • I januari genomförde en grupp om cirka 40 aktivister från NMR, en icke tillståndsgiven marsch som anlände till Medborgarplatsen. På angiven signal gick hela ­gruppen attack mot polisen. Bild: Polisen
  I januari genomförde en grupp om cirka 40 aktivister från NMR, en icke tillståndsgiven marsch som anlände till Medborgarplatsen. På angiven signal gick hela ­gruppen attack mot polisen.
 • Mordmisstänkte nazisten Simon Arnamo, 24 år, medlem i Nordiska motståndsrörelsen. Internationellt efterlyst. Klassas av Interpol som en av Europas mest eftersökta.
  Mordmisstänkte nazisten Simon Arnamo, 24 år, medlem i Nordiska motståndsrörelsen. Internationellt efterlyst. Klassas av Interpol som en av Europas mest eftersökta.
 • Klas Lund, Ledare för svenska motståndsrörelsen i 18 år, lämnade posten oktober 2015. Är dömd för grovt rån, dråp och greps 2003 med ett skarpladdat vapen i sitt hem.
  Klas Lund, Ledare för svenska motståndsrörelsen i 18 år, lämnade posten oktober 2015. Är dömd för grovt rån, dråp och greps 2003 med ett skarpladdat vapen i sitt hem.
 • Man, 18, Skåne. Dömd för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, dopingbrott, Man, 24, Stockholm. Våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, dopingbrott.
  Man, 18, Skåne. Dömd för våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, dopingbrott, Man, 24, Stockholm. Våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, dopingbrott.
 • Simon Lindberg. Ledare för Nordiska motståndsrörelsen sedan oktober 2015.
  Simon Lindberg. Ledare för Nordiska motståndsrörelsen sedan oktober 2015.
 • Emil Hagberg. En av ledarna inom Nordiska motståndsrörelsens. Bild: TT
  Emil Hagberg. En av ledarna inom Nordiska motståndsrörelsens.
 • Per Öberg, talesperson för Nordiska motståndsrörelsen. Bild: Red Pres
  Per Öberg, talesperson för Nordiska motståndsrörelsen.

De hotar och mördar i nazismens namn

Nordiska motståndsrörelsen växer och blir allt farligare. I nazismens namn mördar, misshandlar och hotar de alla som kommer i deras väg. Dagens ETC:s granskning av rörelsens mest aktiva medlemmar visar hundratals grova brott de senaste åren. På lördagen marscherar de till riksdagshuset i Stockholm.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I skuggan av Sverigedemokraternas framgångar börjar det röra sigpå den yttersta högerkanten. Högerextrema krafter försöker mobilisera hatsvansen på nätet och få ut dem på gatorna. Lördagens demonstration genom centrala Stockholm är en eskalering av denna utveckling. Arrangörer är öppet nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som ökar i medlemsantal och aktivitet, visar Expos undersökning.

På Mynttorget kommer den nytillträdde ledaren Simon Lindberg att tala. För bara några år attackerade han och en grupp knivbeväpnade nazister RFSL:s lokaler i Kristianstad. Samtidigt som Nordiska motståndsrörelsen tågar genom ett vintrigt Stockholm eftersöks en av organisationens medlemmar av Interpol. 24-årige nazisten Simon Arnamo har hållit sig gömd sedan 2012 då han misstänktes för mord.

– Våldet är inte olycksfall i arbetet, det är helt centralt i organisationen, säger Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo.

”Räcker att säga emot”

För två månader sedan misshandlades 28-årige Jimi Joonas Karttunen till döds när han protesterade mot motståndsrörelsen i Helsingfors. Misstänkt för grovt vållande till annans död är en central profil i den finska grenen av Nordiska motståndsrörelsen.

– Våldet är ett sätt vara nationalsocialist. I deras retorik och skruvade världsbild är allt våld självförsvar. Det räcker att en person säger emot för att de ska attackera. Det var precis vad som hände i Finland, säger Daniel Poohl.

Flera av organisationens ledande företrädare är dömda för dråp, försök till dråp och grova våldsbrott. Medlemslistan är hemlig men Dagens ETC:s granskning har identifierat 91 av de mest aktiva medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen i Sverige. Absoluta majoriteten, 95 procent, är dömda för brott de senaste tre åren.

Det är snarare är regel än undantag att rörelsens aktivister bär kniv men de har också tillgång till tyngre vapen. 2014 beslagtog polisen i Norge automatvapen och narkotika efter tillslag mot aktivister i Norska motståndsrörelsen, som styrs från Sverige. Klas Lund, Emil Hagberg och flera andra personer i den svenska organisationens ledning ertappats med olagliga skjutvapen.

Unga fotsoldater

”Hell asagudarna!” Rakad skalle och bestämd blick. Den tatuerade sverigeflaggan spänner vänster bröstmuskel när han poserar i bar överkropp på Facebook. Inlägget låter som ett eko från 90-talet men mannen på bilden var inte ens född när skinheadsgängen spred skräck i Sverige. 18-åring med Sverigetatueringen brukar dopingpreparat och är dömd för våldsamt upplopp. Tillsammans med sin bror har han misshandlat en meningsmotståndare med baseballträ.

Bröderna tillhör Nordiska motståndsrörelsen unga arga fotsoldater som leds av en handfull män i 30- och 40-årsåldern från en by i Dalarna. 18-åringen ingår i den hårda kärna av drygt 50 personer, alla födda på 90-talet, som hyllar Adolf Hitler, tar amfetamin och brukar våld mot alla som kommer i deras väg. De är återfallsförbrytare med långa belastningsregister.

En 24-åring boendes i Skåne har tidigare tvångsvårdats på grund av psykisk ohälsa och missbruk. Han greps med en trasig glasflaska i fickan på en NMR-demonstration.

– Första gången jag deltog i gatuaktivism i Sverige undrade jag varför de bar med sig kassar med tomflaskor. Efter en stund förstod jag att flaskorna var till för att användas som vapen mot eventuella fiender, säger avhopparen Esa Henrik Holappa till finska Yle.

Vill få uppmärksamhet

Bakom det brutala våldet finns en kallhamrad logik.

– Får de chansen, så tar de den. Ju synligare aktioner, desto mer utrymme får rörelsen i ”fiende-media”, säger Esa Henrik Holappa.

En av våldets centrala strateger heter Klas Lund. Han har med järnhand styrt organisationen i 18 år och har byggt upp en våldsbejakande mansdominerad sekt. Medlemmarna tvingas följa strikta rutiner för hur de ska lev sina liv.

Daniel Poohl beskriver det som en ”en perverterad militär ordning i syfte att hålla medlemmarna i schack”. Organisationens mötesprotokoll, som finns tillgängliga efter Kärrtorpsattacken, visar hur de noggrant planerar sina våldsattacker. Judar, feminister, vänsteraktivister, hbtq-personer och det etablerade samhället är fienden. Säpo gör bedömningen att NMR förespråkar ”väpnad kamp och revolution för att nå sina mål”. Men det nationalsocialistiska maktövertagandet är långt borta, tror Daniel Poohl.

– De kommer inte kommer kliva in och ockupera Sveriges riksdag i morgon, som de går och fantiserar om. Deras nedmontering av demokratin fungerar som många små droppar som urholkar en sten, säger Daniel Poohl.

Comeback i Kärrtorp

De svenska nazisterna höll sig skuggorna under 2000-talet. Med attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013 gjorde rörelsen comeback och dess våldskapital sändes ut på bästa sändningstid.

– Sedan dess har organisationen gått tillbaka på grund av att många av ledarna suttit i fängelse, säger Mathias Wåg som är medlem i Researchgruppen och har en bakgrund i den autonoma vänstern.

Det har det senaste året skett stora förändringar i hatet politiska geografi. När nazistiska Svenskarnas Parti (SvP) lade ner verksamheten i maj 2015 har Nordiska motståndsrörelsen gjort sitt bästa för att fylla tomrummet. Många av aktivisterna från SvP har anslutit sig.

Klas Lund lämnade ledarposten oktober 2015 och den nya ledningen har försökt öppna rörelsen. Nu tillåts stödmedlemmar som inte har samma krav på delaktighet. Under 2016 har det skett en upplösning av de tidigare vattentäta skotten mellan den ”Sverigevänliga” rörelsen kring SD och den rasideologiska rörelsen, berättar Mathias Wåg.

– Tidningen Nya tider har fungerat som en brygga mellan olika falanger. Plötsligt talar de i varandras poddar och går på varandras demonstrationer. Det ska bli intressant och se hur många som dyker upp i demonstrationståget i dag, säger Mathias Wåg.

Läs vidare på nästa sida: Lista: De utgör ledningen i Svenska och Nordiska motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen

- Nordiska motståndsrörelsen, tidigare Svenska motståndsrörelsen, bildades 1997 som en fraktion ur organisationen Nationell Ungdom. Tidigare aktivister i det nazistiska terrornätverket Vitt ariskt motstånd (Vam) anslöt sig till organisationen. NMR är uttalade nationalsocialister där antisemitismen är central. Rörelsen mål är att genomföra en revolution och störta det demokratiska samhället och ersätta det med en nordisk nationalsocialistisk diktatur.

Ur NMR:s partiprogram

- ”Upprätta ett statligt institut som kommer arbeta effektivt genom att med moderna genetiska profileringar rasbedöma samtliga människor som fått svenskt medborgarskap efter 1975 och deras efterkommande.”

- ”Genast påbörja återsändandet av merparten av de rasfrämlingar som befinner sig inom Nordens gränser.”

- ”Merparten av ’svensk’ mass-media styrs av agendajudar, antingen genom familjeklaner som Bonnier eller via banker från USA.”