Hoppa till innehållet

Kommentar

Davods flykt från Sverige

Trots konvertering till kristendomen och dödshot från sin släkt fick Davod avslag på sin asylansökan. Bilden är en genrebild.
Trots konvertering till kristendomen och dödshot från sin släkt fick Davod avslag på sin asylansökan. Bilden är en genrebild. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Medan kriget rasar i Afghanistan hänger utvisningsbeslut fortfarande över tusentals afghaner som kommit till Sverige. Så fort läget bedöms vara stabilt ska de lämna landet. Samtidigt har redan tusentals afghaner tvingats fly Sverige för att försöka få asyl i andra europeiska länder. Det här är en berättelse om Davod. Kristen konvertit, dödshotad av sin släkt. Men ändå nekad uppehållstillstånd. Det drev honom till Frankrike. Det här är också en berättelse om de privatpersoner som engagerat sig för afghanerna, som aldrig gett upp.

Jag ska nu försöka berätta om Davods historia på ett sätt som gör det möjligt att förstå hur det kan se ut när man kommer som flykting till Sverige och vilket “lotteri” det är angående vem som får uppehållstillstånd och vem som inte får. Jag vill betona att historien om Davod bara är en i mängden av historier som berör unga människor som kommer med förhoppningen om ett liv i fred och undan förföljelse. Listan över drabbade kan göras mycket lång.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln