Den vårbudget som regeringen och Sverigedemokraterna ska presentera i mitten av april ska innehålla satsningar på elva miljarder kronor. På fredagen meddelade regeringen att den största delen, 4,35 miljarder, går till en tillfällig höjning av rot-avdraget från 30 till 50 procent av arbetskostnaden från och med 12 maj.
Åtgärden motiveras med att den temporärt ska stötta byggbranschen i det nuvarande konjunkturläget och för att bidra till att stötta ekonomin generellt.
– Det är en puff till hushållen att nu är det läge att göra om det där badrummet, eller bygga ut sommarstugan eller renovera lägenheten, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) på presskonferensen.
”Panikåtgärd”
Satsningen sågas hårt av oppositionen.
– Detta kommer inte bygga en enda ny bostad i Sverige. Om regeringen tror att byggsektorn ska vända med det här, då har man inte förstått att grundproblemet, säger Mikael Damberg (S), ekonomisk-politisk talesperson, till Dagens ETC.
Regeringen har skapat en byggkris i Sverige som har lett till både väldigt hög arbetslöshet i byggsektorn och sämre tillväxt, hävdar Mikael Damberg.
– Nu gör man någon form av panikåtgärd kopplat till det här. Det kanske kan påverka lite grann på marginalen, men regeringen har redan havererat hela bostadsbyggandet och om om man inte får igång bostadsbyggandet så får man inte igång tillväxten i Sverige.
”Tondövt”
Även fackförbunden är kritiska till åtgärden och menar att effekterna på arbetslösheten i byggbranschen kommer att bli marginella.
– Regeringen verkar bara ha ett enda verktyg att ta till för att försöka stimulera bostadsbyggande och det stora problemet är att det inte fungerar. Det är fruktansvärt idéfattigt och en stor besvikelse, säger Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande.
Kommunal kallar det "tondövt" och menar att rotsatsningen är en felprioritering som inte löser de stora problem som många svenskar brottas med idag. De skulle hellre sett en höjning av barnbidraget och ett avskaffande av karensavdraget.
– Medlemmarna i Kommunal behöver hjälp att fylla skafferiet, inte bygga om det, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.
Socialdemokraterna är inte emot rotavdrag, betonar Mikael Damberg, men vill se en rad andra åtgärder för att få igång byggsektorn. Däribland ett återinfört investeringsstöd för hyresrätter och statliga krediter för bostadsbyggande.
– Det skulle ha väldigt stor betydelse just nu när räntorna är högre och marginalerna mindre för att bygga bostäder. Då måste staten vara med och driva på ett bostadsbyggande i Sverige, säger Mikael Damberg till Dagens ETC.