En möjlighet till nystart och egenmakt för människor som hamnat utanför. Så beskriver Centerpartiet sitt förslag om ett obligatoriskt nystartsår, som enligt partiets beräkningar kommer att kosta 2,5 miljarder kronor per år.
Reformen innebär att människor som är arbetsföra, men som under tre år saknat arbete i Sverige, ska genomgå ett program med heltidsstudier i svenska och i något yrke kombinerat med praktik och matchning via privata jobbmatchningsföretag.
Efter avslutat nystartsår ska deltagaren ges rätt till etableringsjobb, ett statligt subventionerat jobb för den som är långt bort från arbetsmarknaden.
Morot och piska
Moroten ska vara rätten till jobb, piskan att den som vägrar delta i programmet får påtagligt lägre bidrag. Centerledaren Muharrem Demirok kallar partiets integrationsreformer för ett Sverigemanifest.
– Vi måste på allvar prata om hur vi faktiskt lever med varandra i det här landet, och vad det är för land vi vill ha framåt. Jag är så trött på att den enda diskussionen vi har om integration är hur många färre vi ska ta in och hur många fler som ska kastas ut. Det finns inga ambitioner att återupprätta arbetslinjen, bland det finaste vi har haft i det här landet. Vi måste tillbaka till det och till en politik som inte sviker människor.
Exakt hur mycket lägre bidragen kan bli för någon som väljer att stå utanför programmet kan Muharrem Demirok inte svara på men klart är att de ska bli påtagligt lägre.
– Med det här kravet kommer ett åtagande från bägge håll. Vår förväntning på den enskilde är att man gör det här under ett års tid och sen kommer ut i anställning. Väljer man att inte delta har man brutit sin del av överenskommelsen, löftet mellan samhälle och den enskilda. Konsekvensen då blir sänkta bidrag. Det är klart att ställer man sig helt utanför så kommer det bli kännbart för den enskilde.
Vissa bidrag kvarstår
Stöd som barnbidraget påverkas inte, och reformen tar hänsyn till arbetsförmåga och sjukdom.
– Vissa har helt enkelt inte förmågan att komma in på ett jobb så snabbt som det behövs med de förutsättningar man besitter. Det är klart att vi vet att det finns människor som lider av sjukdomstillstånd som gör det mycket svårare. Men grundinställningen är att det är alldeles för många människor som vi har lämnat utanför som nu måste få en nystart.
Under sitt partiledartal på tisdagskvällen pratade Muharrem Demirok också om dem han kallar för integrationshjältar, medborgare som på olika sätt gör sitt för att främja integrationen. Och använde Marvelvärlden som utgångspunkt.
”Med åren har jag insett att mina verkliga hjältar har en annan skepnad. De bär inte mask eller trikåer, bor inte i dödskallegrottor eller på belgiska slott. De är textilföretagare i Östersund, lärare på Rosendalsskolan hemma i Linköping, rekryteringsexperter som förändrat livet för ukrainska flyktingar. Det är småföretag, entreprenörer och eldsjälar. Människor som varje dag, varje vecka, i varje del av landet skapar jobb, bygger gemenskap. Som gör integration, när så många andra pratar om den. Det är integrationshjältar som finns mitt ibland oss.”