Inrikes.

2014-03-13 05:10
Carl Bildt gjorde sig ett namn under ubåtsdebatten på 80-talet. När Krimkrisen eskalerade i slutet av februari skruvade han upp retoriken mot Ryssland. Det antiryska ligger i blodet på honom, tycker Maj Britt Theorin (S). Bild: Vahid Salemi/AP
Carl Bildt gjorde sig ett namn under ubåtsdebatten på 80-talet. När Krimkrisen eskalerade i slutet av februari skruvade han upp retoriken mot Ryssland. Det antiryska ligger i blodet på honom, tycker Maj Britt Theorin (S).

Carl Bildt kör sitt eget race

Utrikesministern får kritik för sitt agerande kring Ukraina. ”Han företräder Sverige som en enmansshow”, uppger en källa på hans eget departement.
   Maj Britt Theorin (S) är inte förvånad. Bildt har drivit en antirysk linje i 30 år, menar hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ovillkorligt stöd till Ukrainas opposition och stenhårda fördömanden av Ryssland. Det har varit utrikesminister Carl Bildts (M) linje ända sedan krisen på Krimhalvön eskalerade i slutet av februari. Han har kallat Ukrainas förra president Viktor Janukovytj för ”Quisling” på Twitter och sågat Fredrik Reinfeldts uttalanden om förståelse för oron över Krims ryska minoritet.

”Det är inte seriöst”

Enligt en källa på Utrikesdepartementet som Dagens ETC talat med skapar Carl Bildts linje nu slitningar mellan statsministerns stab och Utrikesdepartementet (UD).

– Carl Bildt har, ska vi säga, unika egenskaper. Han företräder Sverige som om det skulle vara en enmansshow. Det här skapar frustration och osäkerhet, speciellt i hastigt föränderliga och känsliga situationer som den vi nu har i Ukraina. Det är inte acceptabelt att Sveriges officiella linje ska utgå från en person och dessutom kommuniceras via Twitter. Det är inte seriöst, anser källan som har arbetat under flera olika utrikesministrar och uttalar sig i löfte mot anonymitet.

”Går i otakt med EU”

Någon som inte är överraskad över att utrikesministern och regeringen går i otakt är Maj Britt Theorin, S-politiker och före detta EU-parlamentariker. Hon har lång utrikespolitisk erfarenhet och menar att Carl Bildt drivit en egen antirysk linje i alla år.

– Det ligger i blodet på honom. Det har det gjort ända sedan Olof Palmes tid.

Enligt Maj Britt Theorin blev linjen tydlig redan under 80- och 90-talens ubåtsdebatt då Carl Bildt upprepade gånger anklagade ryssarna för att kränka svenska farvatten. Han håller fast vid den uppfattningen än idag trots att de påstådda kränkningarna sedan länge avfärdats av svensk militär. Maj Britt Theorin kallar Carl Bildts agerande i Ukrainafrågan för onyanserat.

– Han har sin egen linje och går som jag tycker ganska onyanserat in i Ukrainafrågan. Att Putin bryter mot folkrätten är odiskutabelt, men sedan är frågan hur man löser problemet. Gör man det genom att vara aggressiv eller genom dialog? Carl Bildt går i otakt också med EU.

Inget avstånd från Svoboda

När Carl Bildt intervjuades i Agenda gav han oreserverat stöd åt Ukrainas nya samlingsregering där fascistiska Svoboda är med. Han vägrade att kalla partiet för antisemitiskt.

– Det tycker jag är väldigt underligt. Självklart ska man kunna säga att vi respekterar den ukrainska regeringen, men inte Svobodas uppfattning. Det måste en svensk regering kunna säga, säger Maj Britt Theorin.

Dagens ETC:s källa på UD tycker att Carl Bildt förstör för Sverige och ifrågasätter om regeringen har någon kontroll alls över honom.

– När en utrikesminister står i Agenda och rättar statsministern, då finns det all anledning att fundera kring ordergången, och kring vem som idag egentligen formulerar landets policy. Min uppfattning är att Carl Bildt är självsvåldig. Det ligger inte i Sveriges intresse.

Dagens ETC har sökt Carl Bildt för en kommentar.

 

Läs alla artiklar om utrikesministern:

Del 1: Carl Bildt kör sitt eget race

Del 2: Väljer själv var han ska synas

Del 3: I vems intresse agerar Carl Bildt? Det är frågan.

SKANDALER i URVAL:

1984

• När riksdagen beslutade om sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika motionerade Carl Bildt och flera andra moderater mot förslaget. Motiveringen att det inte var hållbart ”att säga att just en form av förtryck i ett speciellt land är särskilt motbjudande”.

1992

• När Lasermannen härjade i Stockholm och rädslan var som störst åkte statsminister Carl Bildt till Rinkeby för att lugna människor. Stämningen blev snabbt hätskt och som svar sa han till dem att dämpa sig. Fadäsen hamnade i skuggan av Birigit Friggebos försök att få alla att sjunga We shall overcome.

2003

• När Irakkriget bröt ut blev Carl Bildt mångmiljonär tack vare en styrelsepost i kapitalförvaltaren Legg Mason som hade stora intressen i amerikanska vapentillverkaren Lockheed Martin. Lockheed Martin säkrade mångmiljardkontrakt i samband med krigsutbrottet. Carl Bildt jobbade också för organisationen Committee for the liberation of Iraq som lobbade för kriget.

2011

• Wikileaks avslöjade att Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström betonat vikten av att irakier stannar i Irak eftersom situationen annars skulle bli ohållbar för Sverige. De båda ministrarna ska också ha sagt att många irakier som kommer till Sverige är fattiga, låtutbildade och svårassimilerade.

2011

• Sverige var ordförande för arktiska rådet. Carl Bildt höll i ordförandeklubban och gav Lundin Norway A/S klartecken för oljeborrning i Arktis. Fram till åtminstone 2006 var Carl Bildt verksam i moderbolaget Lundin petroleum som anklagats för mord och rovdrift i bland annat Afrika.

2012

• När Carl Bildt dök upp på 20 års-minnesdagen av Sarajevos belägring väckte det stor uppståndelse och ilska. Alla var nämligen inte imponerade av hans roll som fredsmäklare under Bosnienkriget. Många anser att Carl Bildt agerade allt för undfallande och långsamt mot dåvarande presidenten Slobodan Milosevic.

2012

• Den tidigare socialdemokratiska regeringen hade undertecknat ett avtal om att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Avtalet fullföljdes av den borgerliga regeringen som satte igång planerna. Försvarsminister Sten Tolgfors tvingades avgå men Carl Bildt klarade sig.