Inrikes.

2017-10-19 11:00
Förra året beslutade ­regeringen att införa ­gratis mammografi för alla . Bild: Christine Olsson/TT
Förra året beslutade ­regeringen att införa ­gratis mammografi för alla .

Bröstcancer dödligare bland lågutbildade

Sverige är bland de bästa länderna i världen när det gäller att bota bröstcancer. Men alla har inte lika stor chans att överleva. En lågutbildad som drabbas av bröstcancer löper tre gånger så stor risk att dö som någon som är högutbildad.

Att få bröstcancer är i dag långt ifrån en dödsdom i Sverige. Ungefär fyra av fem kvinnor som drabbas botas och lever efter tio år. Sverige är tillsammans med Frankrike och Finland därmed de länder som har bäst överlevnad när det gäller bröstcancer.

Men även om de allra flesta överlever så är chanserna att klara sig långt ifrån jämlika. En sammanställning som Folkhälsomyndigheten gjorde tidigare i år visar att en person med förgymnasial utbildning som drabbas av cancer löper tre gånger så stor risk att dö som en person med eftergymnasial utbildning som får samma diagnos.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att det är så stor skillnad har enligt Barbro Linderholm, bröstcancerforskare och över­läkare vid onkologiska kliniken på Sahlgrenska sjukhuset, flera förklaringar. En är att lågutbildade kvinnor och kvinnor som är födda utanför Sverige har en tendens att inte göra mammografi.

– Att delta i mammografi­programmet är jätteviktigt, det är A och O. Ju mindre sjukdomen är när den hittas desto bättre är prognosen. Det är dessutom så att man klarar sig med mindre efterbehandling, säger Barbro Linderholm.

– Mammografi räddar liv. Så är det. Punkt, säger hon.

Förra året beslutade regeringen att införa gratis mammografi för alla. Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, Bro, menar att det är avgörande för att skapa en mer jämlik vård.

– Man har sett att gratis mammografi gör att deltagandet ökar i svaga områden, säger Marianne Lundin, förste vice ordförande i Bro.

Krävs mer än mammografi

För att få fler invandrarkvinnor att göra mammografi har det också startats informationskampanjer i flera städer där man informerar om vikten av mammo­grafi på flera språk.

– Det ger en tidig diagnos och har stor betydelse, säger Barbro Linderholm.

Men regelbunden mammografi är inte lösningen på allt. Barbro Linderholm säger att det också finns livsstilsfaktorer som leder till att lågutbildade har sämre chans att överleva. Ett bevis för det är att bröstcancer ökar i stabila utvecklingsländer som anammat en västerländsk livsstil. Det handlar om övervikt, rökning och dåliga matvanor. Faktorer som är vanligare bland lågutbildade än högutbildade och som gör att det inte alltid går att sätta in den mest effektiva vården.

– Rökning ger inte en mer aggressiv cancer. Men det kan påverka vår efterbehandling, som vissa typer av cellgiftsbehandlingar. Om man har Kol och två hjärtinfarkter sedan tidigare så kan vi inte ordinera den behandling som vi skulle ha ordinerat till en patient som var i ett gott allmäntillstånd. De patienterna kan riskera att underbehandlas på grund av att de har en annan sjuklighet på samma gång, säger hon.

I dag sitter vi stilla, kör bil istället för att promenera och i skolan rör eleverna på sig alldeles för lite. Barbro Linderholm menar att det är dags att prata om övervikt och de hälsoproblem det skapar. Hälsoproblem som i sin tur försvårar eftervården.

– Jag bryr mig inte om ifall någon är rund och det är inte någon skönhetsfråga. Men vi måste kunna prata om att när man kommer upp i 20–30 kilos övervikt så är det förenat med en hel del hälsoproblem, säger hon.

Hon skulle önska att det öppnades upp för en mer övergripande diskussion om folkhälsa.

– Om vi identifierar problemet så kan man nå en bit på väg. Men så länge samhället tillåter att det är billigare att köpa Coca-cola än mjölk är det svårt, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Dödlighet i bröstcancer

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter