Inrikes.

2016-12-31 10:00
I höstas fick 18-åriga Reza avslag på sin asylansökan. Storebror Omid fick stanna för exakt samma asylskäl för sex år sedan.  Bild: Emma Sundelin
I höstas fick 18-åriga Reza avslag på sin asylansökan. Storebror Omid fick stanna för exakt samma asylskäl för sex år sedan. 

Bröderna riskerar fortfarande att splittras

Migrationsverket bedömde nyligen att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats. Men för utvisningshotade Reza, som ETC tidigare berättat om, är situationen fortfarande oviss.

Läs också: Asyllotteriet

I höstas fick 18-åriga Reza avslag på sin asylansökan. Detta trots att hans storebror Omid fick stanna för exakt samma asylskäl för sex år sedan. Utöver att Reza angett en personlig hotbild och tillhör den utsatta folkgruppen hazarer har säkerhetsläget i hemlandet Afghanistan bara blivit sämre under de senaste åren. Hans advokat, Mattias Skarelius, ifrågasatte också hur en 18-åring, som bott i Iran i större delen av sitt liv, skulle klara sig i Kabul utan sin familj eller andra personliga kontakter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Omid berättar för ETC att de fortfarande väntar på att få svar på den överklagan som man skickat in till migrationsdomstolen. Det har varit tyst från advokaten i flera veckor, enlig Omid. Lillebrorsan Reza mår allt sämre.

– Han är låg och ledsen. Han sover så jävla mycket. I fredags gick han och lade sig när klockan bara var 19–20, och när jag åkte till jobbet kl. 10.30 dagen efter sov han fortfarande.

Fick inte information om ny praxis

Migrationsverket erkände nyligen att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats. I det nya rättsliga ställningstagandet nämnde myndigheten bland annat att antalet civila dödsoffer ökat med fyra procent sedan ifjol. Trots att ett nytt ställningstagande innebär att asylsökande har rätt att lämna in en ansökan om verkställningshinder kom det rapporter i media några dagar senare om att tolv afghaner utvisats utan att ha blivit informerade om Migrationsverkets nya praxis.

– Det är ingen som har uppdraget att tala om för dem att det finns en ny praxis. Det blir godtyckligt vilka som råkar få reda på det och det känns ju inte helt tillfredsställande, sa Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd, FARR, till Dagens Nyheter.

"Mamma mår jättedåligt"

Samtidigt som Migrationsverket menar att det är "svårt att se att någon ljusning i situationen i Afghanistan" förtydligade myndigheten senare att individuell prövning fortfarande gäller. Hazarerna anses inte heller ha ett generellt flyktingskäl och Migrationsverket bedömer fortfarande att det går att skicka tillbaka flyktingar till bland annat huvudstaden Kabul.

Omid tror inte att lillebrodern kommer att påverkas, då Rezas överklagan skickades in innan Migrationsverket gick ut med sitt nya rättsliga ställningstagande, men han är samtidigt försiktigt hoppfull.

– Han har kompisar som fått avslag men som har fått uppehållstillstånd efter att de överklagat.

Omid berättar vidare att deras mamma, som bor i Iran, har nåtts av utvisningsbeskedet.

– Hon mår jättedåligt och har varit sjuk för att hon varit så orolig.

Det är en förtvivlan som Omid känner igen sig i.

– Jag försöker göra allt för att han ska få stanna.

Fotnot: Reza och Omid heter egentligen något annat.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Relaterade artiklar