Brå, Brottsförebyggande rådet, har släppt en preliminär rapport om anmälda brott våren 2024. Rapporten jämför tillgänglig statistik för våren 2024 med data från samma period föregående år.
– Statistiken är preliminär eftersom den kan svälla eller krympa under en utredning, det kan innebära att det tillkommer eller försvinner anmälningar när de utreds, säger Jan Lundbeck, statistiker på Brå, till Dagens ETC.
Första halvåret anmäldes totalt 728 979 brott, en ökning med 2 223 anmälningar jämfört med samma period förra året.
Utslaget på befolkningen handlar det inte om några större förändringar och anmälningsökningen i år mot förra året förblir därför procentuellt oförändrad i rapporten.
En kategori som sticker ut i statistiken är narkotikabrott. Där stod brottstypen ”innehav av narkotika” för den största ökningen, med 10 905 fler anmälningar jämfört med föregående år. Det innebär en ökning med 36 procent.
Gängkriminaliteten påverkar
– Jag tror att det skulle kunna bero på att polisen steppat upp rätt kraftigt gällande gängkriminalitet till följd av alla skjutningar. Då tror jag att man även får koll på narkotikan. Många inom de kretsarna hanterar eller säljer narkotika på något sätt. Men sedan är det också en trend sedan en längre tid tillbaka att narkotikabrott ökar, säger Jan Lundbeck.
En annan sak som sticker ut är att antalet skadegörelsebrott ökat i antal. Där ökade skadegörelse mot stat, kommun och region med 7 207 anmälningar och klotter mot kollektivtrafiken med nästan 9 500 anmälningar.
Misshandelsbrott har också ökat, men enbart med två procent. Totalt 42 866 anmälningar i kategorin registrerades. I kategorin visar rapporten att misshandel mot kvinnor äldre än 18 år också ökat med två procent.
Jämför man statistiken från våren 2024 med våren 2015 går det att se att anmälda misshandelsbrott mot kvinnor äldre än 18 år ökat med nio procent, medan misshandelsbrott mot män i samma åldersgrupp minskat med samma procentsats.
Misshandel mot män och kvinnor mer på samma nivå
I ett längre tidsperspektiv har fler anmälningar gjorts om misshandelsbrott mot män än mot kvinnor. Statistik från de senaste fem åren visar dock att misshandel mot män respektive kvinnor på senare tid ligger på ungefär samma nivå.
Jan Lundberg påpekar att vissa kategorier med få anmälningar, som våldtäkt mot män, och som ökat på senare tid, kan få en högre procentutveckling av bara en liten förändring i antalet anmälningar.
– Jag vet inte vad det bero på att just den kategorin ökat, men det skulle kunna bero på att det blivit mindre stigmatiserat för män att anmäla våldtäkt, Jan Lundbeck.
För män äldre än 18 år ökade våldtäktsanmälningarna med 18 procent, vilket blir totalt 155 stycken. Motsvarande siffra för kvinnor är en ökning med en procent, men där är antalet totala anmälningar 2 405.
Stöld- och tillgreppsbrott tillhör den typ av brott som minskat mest från föregående år. En av kategorierna som minskade mest är stöld från fordon, som minskade med 7 494 brott.