Egentligen är det ganska enkelt. När idéer, människor, varor och tjänster har kunnat flöda fritt över världshaven är också då mänskligheten haft de största teknologiska och innovativa framstegen. Det är den grundläggande logiken bakom frihandeln som har gagnat och fortsätter gagna Sverige, menar utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).
Du tycker att tullar är dålig politik, alltså?
– Ja, absolut.
Efter att amerikanska presidenten Donald Trump presenterat ett nytt tullpaket med straffavgifter på varor från en rad länder har Dousas telefon gått varm, och han förbereder nu Sveriges och EU:s svar.
– Man är tvingad att svara. Och det kommer att vara proportionerligt och välavvägt så att vi inte skjuter oss själva i foten. Vi bevakar särskilt så att vi inte höjer tullar på varor som är viktiga för svensk industri, säger Benjamin Dousa.
Och det är också viktigt att svaret inte blir för aggressivt, poängterar han.
– Vi har hela tiden valt samarbete, dialog och förhandling. Och den dörren står fortsatt öppen för USA. Jag vill inte ha något handelskrig överhuvudtaget. Jag vill ha mer handel med USA.
Målet: Världens största frihandelszon
På mellanlång sikt jobbar regeringen med att etablera frihandelsavtal med Mexiko, Indien och tullpakten Mercosur som innefattar Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.
– Skulle vi teckna frihandelsavtal med Mercosur bygger det den största frihandelszonen i hela världen. Det skapar nya jobb och bidrar till tillväxt.
Samtidigt som USA och andra länder ifrågasätter den internationella frihandeln menar statsrådet att frihandeln inte har några som helst nackdelar.
– Nej, tvärtom. Och nu är det ännu viktigare att ett land som Sverige står upp för frihandeln när det blåser protektionistiska vindar.
Den ekonomiska logiken är ett skäl att fortsätta värna frihandeln, menar han, och nämner att EU:s avtal med Kanada mer än fördubblat den svenska varuexporten till Kanada mellan 2016-2023 och nu står för drygt 17 000 jobb.
Benjamin Dousas andra argument handlar om värderingar.
– Frihet, öppenhet. Det är när forskare, talanger, idéer, arbetare och företagare får träffa varandra och investera tillsammans som vi får de verkligt stora framstegen. Det är den anda som vårt välstånd bygger på.
”USA blir största förlorarna”
Dousa gör bedömningen att Trumps strafftullar kommer att slå tillbaka hårt mot den amerikanska befolkningen.
– USA kommer att vara de största förlorarna på den här handelspolitiken. Högre inflation, dyrare bilar, amerikanska företag som får det svårare att hitta nödvändiga billiga insatsvaror. Jag skulle också säga att det finns en stor risk att arbetslösheten i USA kommer att öka.