Inrikes.

2020-05-12 09:47
Tobias Baudin. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Tobias Baudin.
Puffetikett
Dagens ETC

Baudin om nya äldreomsorgspaketet: ”Väldigt bra”

Idag presenterade januaripartierna nya satsningar på kommunernas möjlighet att erbjuda anställda inom äldrevården kompetensutveckling och tillsvidareanställning. Paketet faller i god jord hos Kommunal.

– Det är helt i linje med vad vi och Sveriges kommuner och regioner har fört fram, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal

 

Det är en positiv Tobias Baudin som Dagens ETC når efter att regeringen och stödpartierna presenterat ett nytt paket som ska hjälpa äldreomsorgen och sjukvården att ta sig igenom coronakrisen.

– Det är väldigt bra, helt i linje med det vi och SKR har fört fram.

Baudin säger att Kommunal självklart vill se fler tillsvidareanställningar, men att det är ännu viktigare att de kombineras med utbildning.

– Vi sitter nu med SKR och diskuterar hur vi ska bygga upp det här systemet så att det blir så bra som möjligt.

Samtidigt betonar Tobias Baudin att satsningen inte är det enda som behövs, utan snarare en del av helheten.

– Det som behövs är bättre villkor och högre lön så att fler söker sig till äldreomsorgsyrken. Dessutom behövs en bättre arbetsmiljö – det här är en bransch med väldigt höga sjuktal. Det finns inga genvägar här, fler måste anställas.

Baudin påpekar även att fler delar av välfärdssektorn behöver tillskott.

– För att få ett riktigt välfärdslyft behövs runt 50 000 fler anställda, det skulle i runda slängar innebära en satsning på 30 miljarder kronor till.

Hur ser du på möjligheten till ett sådant välfärdslyft?

– Jag hoppas inte minst att coronakrisen har hjälpt till att sätta fokus på välfärden och hur viktig den är för att Sverige ska fungera, även om det så klart är synd att det behövs en epidemi för att det ska ske. Jag ser också den kommande avtalsrörelsen som ett potentiellt viktigt steg för alla som arbetar inom den svenska välfärden.