Inrikes.

2018-03-14 09:59
Förra året uppgav 15 av 18 landsting att de hade brist på personal inom förlossningsvården.  Bild: Johan Nilsson/TT
Förra året uppgav 15 av 18 landsting att de hade brist på personal inom förlossningsvården. 

Barnmorskor fortsätter fly förlossningsvården

När det gäller säkerhet så tillhör svensk förlossningsvård världstoppen. Men barnmorskorna flyr och bland föräldrarna växer en proteströrelse fram.
Kraven på en förändring av en vårdsektor som är i kris blir nu allt mer högljudda.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bristen på barnmorskor gäller i princip hela landet. I Socialstyrelsens nationella planeringsstöd 2017 uppgav 15 av 18 landsting att de hade brist på personal. På pappret finns det utbildade barnmorskor, men de väljer att inte arbeta med förlossningar.

– Mycket handlar om det vi kallar samvetsstress. De barnmorskor som arbetar inom förlossningsvården lider av att de inte finns där för de födande kvinnorna i den utsträckning de borde. De jobbar som idioter, men räcker ändå inte till, säger Mia Ahlberg, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Enligt Mia Ahlberg innebär krisen inte att patientsäkerheten hotas. Det stora och akuta problemet handlar i stället om personalens hälsa.

– Vi har unga barnmorskor som väljer att arbeta deltid, trots att de inte har barn. De går ner i tid för att orka med, och det är inte en situation vi borde ha, säger Mia Ahlberg.

Har inte lyssnat på kvinnorna

Bodil Frey är en av landets doulor, som efter en utbildning på fyra dagar går in som stöd åt födande kvinnor och deras partners. Hon har under snart 17 år varit med vid runt 60 förlossningar. Det hon har upplevt har fått henne att via bloggen ”En bra start” ta strid för en förlossningsvård på födandes villkor.

– Den stora sjukan inom svensk förlossningsvård är att man inte har lyssnat på kvinnorna, inte på de kvinnor som föder och inte heller på barnmorskorna, som i teorin har ansvar för förlossningarna. Det är i stället sjukhusets rutiner och en patriarkal struktur som sätter riktlinjerna, säger hon.

Rankar förlossningsvården

Bodil Frey valde att bli doula efter sin tredje egna förlossning, där hon efter två jobbiga erfarenheter fick uppleva en positiv födelse.

– När jag insåg hur det kan bli när man har självförtroende och vågar lita på sin egen kropp bestämde jag mig för att försöka hjälpa andra, i hopp om att de inte skulle behöva vänta på sin tredje förlossning för att få uppleva något bra, säger hon.

Utöver arbetet som doula driver Bodil Frey bloggen där kvinnor kan gå in och betygssätta de mottagningar där de har fött barn. I topp på listan, där omkring 5 000 kvinnor har betygssatt sina förlossningsavdelningar, ligger numera nedlagda BB Sophia och Södra BB i Stockholm.

Ett tecken på det jäsande missnöjet mot svensk förlossningsvård är landets första brukarorganisation för födande, Födelsevrålet, som bildades år 2016. Organisationen har 12 000 följare på Facebook och fick på internationella kvinnodagen feministpriset Årets Selma, som delades ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Födelsevrålet startades av föräldrar och doulor i Stockholm, som en reaktion på nedläggningens av de populära mottagningarna i Stockholm.

Lämnar i protest

Enligt Mia Ahlberg har stängningen av BB Sophia och Södra BB också förvärrat barnmorskekrisen i Stockholm.

– Det har blivit som en proteströrelse där barnmorskorna söker sig bort i besvikelse över att de positiva satsningar som de gör, inte får lov att utvecklas. Grunden för besluten om nedläggning bygger på uppfattningar som inte delas av barnmorskorna, säger hon.

Bodil Frey har i sin enkät låtit kvinnor får svara på om de hade föredragit att föda på en barnmorskedriven enhet, där det inte finns möjlighet att få till exempel epiduralbedövning.

Av de runt 5 000 kvinnor som har svarat säger 40 procent att de hade föredragit det. Vad många efterfrågar är att få ha med sig en barnmorska från mödravården till förlossningen.

–  Att inte på förhand veta vem man kommer att ha med sig under förlossningen skapar oro. I många fall handlar den smärta som framför allt förstföderskor upplever om att de känner sig otrygga, och det är inget man botar med smärtlindring, säger Bodil Frey.

115 000 förlossningar varje år

I Sverige sker 115 000 förlossningar per år.

Dödsfall bland födande kvinnor förekommer, men hör till de lägsta antalen i världen, med tre till sex om året.

Bland orsakerna till dödsfallen finns havandeskapsförgiftning, blodförlust, hjärtstopp, infektionssjukdomar samt självmord.

De analyser som har gjorts av dödsfall och komplikationer hos födande kvinnor i Sverige visar att de som är mest utsatta är lågutbildade kvinnor som har invandrat från låginkomstländer.

Landets barnmorskekår (2015-2016)

Det finns 5 696 barnmorskor i landet.

99,8 % av barnmorskorna är kvinnor.

Medelåldern bland landets barn-
morskor är 47 år.

19 % av barnmorskorna är 60 år eller äldre.

13 % av barnmorskorna är mellan 55-59 år.