Hoppa till innehållet

Inrikes

Baljväxterna är framtidens smarta råvara

Bild: Bild: Press

Dagens ETC.

Kanske är framtidens mat inte alls utopisk, utan något som finns här och nu, men som skulle kunna odlas i betydligt större skala. Dylan Wallman har provodlat 150 sorters kokbönor, ätliga ­lupiner, åkerbönor, ärtor och kikärtor – samtliga med potential för svenska ­förhåll­anden.

Framtidens mat sägs ofta vara insekter, alger eller odlat kött, proteinrika massor som odlas i stora tankar. Pulver, tabletter. Men skalar man av det futuristiska kravet är framtidens mat kanske något vi har ätit mycket länge. Bönor, ärtor och linser – goda, näringsrika, klimatsmarta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00