Inrikes.

2018-01-16 12:00

Asylprocessen får flyktingar att må dåligt

Den ovissa framtiden gör att många asylsökande mår psykiskt dåligt. En ny rapport från Läkare utan gränser visar att själva asylprocessen till och med kan vara värre för den mentala hälsan än de trauman asylsökande har flytt ifrån.

Långsamma asylprocesser, rädsla för framtiden och för att utvisas gör att många asylsökande mår dåligt. Det är slutsatsen i Läkare utan gränsers rapport ”Ett liv i limbo”. Under ett år har organsationen genomför ett projekt i Skaraborgs län där 550 asylsökande har erbjudits psykosocialt stöd.

Av dem genomgick drygt 200 en screening för att identifiera symptom på psykisk ohälsa hos asylsökande. Screeningen visade att 26 procent hade ångestsyndrom, 24 procent symptom på depression och 18 procent visade tecken på posttraumatiskt stressyndrom. Enligt Läkare utan gränser bidrar ofta själva asylprocessen till att så hög andel mår dåligt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vad som förvånade oss var att så många sa att själva asylprocessen i sig var en större källa till oro och ångest än de potentiellt traumatiska händelser man varit med om i sitt hemland eller under flykten hit, säger Jenny Gustafsson, en av dem som lett projektet.

Störst oro för avslag

Allra störst är oron över att asylprocessen ska sluta i ett besked om avslag. Jenny Gustafsson menar att mycket ändå kan göras för att väntan på ett besked ska bli mindre jobbig.

– För det första borde asylsökande tidigt erbjudas psykosociala insatser, men även annat, som att ha en sysselsättning som känns meningsfull, har stor betydelse för måendet. Många flyttas också runt mellan olika boenden och kanske tvingas lämna en stad där de har börjat känna sig hemma. Det är också en riskfaktor, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

De mest förekommande negativa livhändelserna för de asylsökande:

Rädsla för framtiden (29 procent)

Fördröjningar i asylprocessen (25 procent)

Rädsla för utvisning (23 procent)