Arenan blir en mångsidig och stryktålig anläggning. Den ska omges av en stålsarg och på inneplanen ska såväl fotboll som handboll kunna spelas på konstgräs och målen och målnäten ska vara av galvaniserat stål. Det ska även finnas innebandymål i samma material och möjlighet att spela basket med målkorgar infällda i sargen. Korgarna ska vara som det heter ”vandalsäkrade” med uthäng, platta och korg i varmgalvaniserat stål. Basketnätet ska vara med rostfri stålvire klädda i plastmaterial.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är för att arenan ska kräva ett minimalt underhåll, säger Kenneth Persson, kvalitetsansvarig för idrott, samhällsbyggnad Bergslagen.
Han förklarar att politikerna har tryckt på att arenan ska utformas så att den lockar flickor i åldern 12–15 år.
– Känslan är att pojkarna är lite tuffare och tar för sig av spelplanen så vi anlägger en yta utanför planen med konstgräs som har parkour-räcken och balansredskap där flickor kan samlas, säger Kenneth Persson.
Brist på platser för ungdomar
Kostnaden för att bygga arenorna är omkring 900 000 kronor per spontanidrottsplats. I Guldsmedshyttan hamnar den ovanför lekparken vid Herrgårdsgatan, i Fellingsbro vid Idrottsgatans lekpark före skolan och i Lindesberg byggs den i samband med att utbyggnaden av Björkhagaskolan blir klar nästa år. Irja Gustavsson tycker att spontan-idrott ligger i tiden.
– Det är brist på platser där ungdomar kan samlas spontant och sysselsätta sig eller bara sitta tillsammans och lyssna på musik. Det är inget som måste organiseras eller styras upp med hjälp av föräldrarna. Man kan komma och gå som man vill, säger hon.
”Alla har inte råd att betala avgiften”
Förutom att det är brist på lämpliga spontanytor finns det även andra skäl till att satsa på arenorna enligt Irja Gustavsson.
– Alla barn har inte föräldrar som har råd att betala avgiften till olika idrottsföreningar eller möjlighet att skjutsa omkring barnen och de unga till olika lokaler.