– Det finns ju en bortre gräns på grund av EU:s regler, så blir det inte klart riskerar stödet att frysa inne. På grund av tidsbristen så har utredningen förankrats hos både partier och de största aktörerna i branschen. Utifrån de förutsättningarna är jag förvånad över att den är så lös i konturerna. De skulle bort från byråkratin, men jag som tidningsutgivare ser inte de enkla svaren på vad man kan förvänta sig för stöd, säger Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.
Kommer Dagens ETC bli utan mediestöd?
– Vi kommer inte bli helt utan men det kan bli systemhotande. I dag står presstödet för 40 procent av våra intäkter. Om stödet minskas med 25, 30, 50 eller 75 procent så kommer det bli svårt för oss. Det som är helt klart är att fler ska dela på kakan framöver, att utredaren inte ser något särskilt värde av balanserande vänsterpress och att svenska dagstidningar tvingas gissa hur mycket pengar det blir.
Nu ska förslaget ut på remiss och sen beslutas. Finns det utrymme för diskussion trots tidsbristen?
– Om inte tidningar ska slås ut i Sverige så måste presstödet få mer pengar. Jag har stora förhoppningar på att det blir en diskussion efter valet om att man måste hjälpa svenska medier ordentligt med extra pengar till presstödet.
Kommer den lokala journalistiken att stärkas?
– Jag tror att vi kommer att få se fler lokala redaktioner som startas av de största koncernerna. Jag tror att antalet små spännande uppstickare kommer att vara begränsat. Vi ser ju redan att det har skett en enorm ägarkoncentration inom lokalmedierna. Det blir ju galet om en tredjedel går till en enda medieutgivare.