Hoppa till innehållet

Inrikes

”Amazon blir ett problem för svenska arbetare”

Enligt Andre Scheer, medansvarig för Amazon hos fackföreningen Verdi, vägrar företaget acceptera kollektivavtal.
Enligt Andre Scheer, medansvarig för Amazon hos fackföreningen Verdi, vägrar företaget acceptera kollektivavtal. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC. Det har länge pratats om att Amazon har varit på väg att etablera sig i Sverige. Nu rapporterar flera källor att Sverigesatsningen kan ske så snart som i höst. I Tyskland har fackföreningsrörelsen slagits med det amerikanska jätteföretaget i åtta år.

–De vägrar fortfarande acceptera kollektivavtal, säger Andre Scheer, som är medansvarig för Amazon hos fackföreningen Verdi.

1 maj 2020.
Arbetare vid flera stora företag, bland andra Amazon, strejkar i USA för att protestera mot sina arbetsvillkor. E-handelsjättens tillfälliga sjukregler, som innebär att det inte finns några begränsningar på hur länge anställda kan sjukskriva sig och stanna hemma utan lön, gäller inte efter april. ”Nu tvingar de folk att arbeta, för om man får slut på obetalda sjukdagar så är det kört, då får man sparken”, säger Derrick Palmer, som protesterar utanför sin arbetsplats i New York, till The Guardian.
Tre av de som organiserade Amazon-anställdas protester runtom i USA den 1 maj i år, mitt under brinnande pandemi, fick sparken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser