Inrikes.

2020-02-14 09:20
Puffetikett
Dagens ETC

Advokat: ”Det bryter ner en människa så fullständigt”

Varje år isoleras tusentals personer och över hundra barn i svenska häkten – ibland i månader eller år. De får i princip inte ha någon mänsklig kontakt – förutom med sina advokater, som ser sina klienter ”förstöras”, en efter en.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Att sätta en människa i häkte, jag tror inte man förstår vad det innebär, säger Arvid Danielsson, som jobbat som försvarsadvokat sedan 2011.

– Jag har precis haft en klient som kommit ut ur häkte, han satt i 13 månader. Ett häktesrum, det är samma storlek som ett medelstort badrum. Tänk dig att bli inlåst i ditt badrum, i det här fallet i 13 månader, utan att du har förklarats skyldig till ett brott, och samtidigt som du inte får prata med någon annan än din advokat. Det är ett oerhört ingrepp i en människas liv, säger Danielsson.

– Det bryter ner en människa så fullständigt.

Kan inte försvara sig

Samtidigt ska den nedbrutna människan förbereda sig för sin livs kanske viktigaste uppgift, att försvara sig i domstol. Den förmågan förstörs, inte minst för barn, menar Arvid Danielsson. Han får medhåll av många andra. En av dem är Lars Kruse, som jobbat som försvarsadvokat sedan 1986.

– Först och främst handlar det naturligtvis om koncentrationssvårigheter, svårigheter att fokusera i ett samtal. De drar sig undan mentalt, som i en bubbla, där de hittar någon form av trygghet i det onda som de har hamnat i. De blir med tiden allt svårare att nå fram till, säger Kruse.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Naturligtvis blir de förhör som hålls under dessa förhållanden också rätts­osäkra i och med att den hörda personen egentligen inte är med i matchen, den kan inte göra sig själv rättvisa.

Ovissheten det värsta

Enligt Lars Kruse är ovissheten det värsta. Ett beslut om isolering kan i Sverige förlängas hur länge som helst.

– Tar du ifrån en människa hoppet, vilket du gör om man lever i ovisshet, då knäcker du den personen. Det är ett oerhört effektivt sätt att knäcka en person.

Han menar att en ny lag måste till som innebär en absolut tidsgräns för hur länge en person får häktas och isoleras, på exempelvis en månad. Trots att FN:s särskilde rapportör om tortyr har klassat isolering över 14 dagar som tortyr skulle en sådan tidsgräns vara värdefull, menar Kruse.

– Vet man – även om horisonten ligger väldigt långt fram – att det kommer ljus i tunneln, ja då kan man rikta in sig på det. Men om du tar ifrån människan hoppet är det som att döda den personen på ett psykiskt plan.

Barn isoleras

Medan många länder inte använder isolering i häkten har länder som Norge infört ett förbud mot att isolera barn.

Att barn inte ska isoleras fastställs av flera internationella konventioner.

I år blev barnkonventionen svensk lag och bland annat Barnombudsmannen hoppas nu att Sverige ska sluta isolera barn.

Under 2018 häktades 957 personer i åldern 18 till 20 år i Sverige. 703 av dem sattes i isolering.

Samma år häktades 150 barn mellan 15 och 17 år. 89 procent av dem, 133 barn, sattes i isolering.

89

... procent av barnen isoleras.