Inrikes.

2019-07-12 09:40
Bilder från Malmö, 8 augusti förra året. Då temperaturerna nådde uppåt 35 grader. Foto: Johan Nilsson / TT
Bilder från Malmö, 8 augusti förra året. Då temperaturerna nådde uppåt 35 grader.
Puffetikett
Dagens ETC

750 fler än väntat dog i förra årets värmebölja

Under förra årets värmebölja dog cirka 750 fler personer än förväntat, konstaterar forskare. Sjukhus och myndigheter är inte förberedda på de allt högre temperaturerna.

Värmeböljor är inte längre ett problem reserverat för sydligare breddgrader, utan ett växande problem även i norr. Fjolårets sommar blev en av de varmaste i modern tid i Norden, men även 2014 och 2010 hade markanta värme­böljor.

Ungefär 750 personer fler än normalt dog i Sverige under fjolårets värmebölja. En vanlig sommar dör omkring 100 personer till följd av värme. I Finland var ökningen av antalet dödsfall hälften så stor, vilket motsvarar ungefär samma procentuella ökning.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Dåligt förberett

Professor Bertil Forsberg, vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, har tittat närmare på frågan. Han poängterar att Sverige är dåligt förberett på det allt hetare klimatet.

– Sverige ligger efter USA och Sydeuropa när det gäller förebyggande åtgärder, exempelvis kylda lokaler på sjukhus och äldreboenden och riktade åtgärder inom sjukvården. Vi har inga nationella föreskrifter om vad som ska ske när det utfärdas en värmevarning, säger han.

Den vanligaste dödsorsaken till följd av de höjda temperaturerna är hjärt- och kärlsjukdomar. Det blir nämligen en extra hög belastning på hjärtat när det blir varmt. Hjärtat måste pumpa fortare för att kyla kroppen, vilket innebär att den som redan ligger i riskzonen för exempelvis hjärtinfarkt löper mycket större risk att drabbas.

– Vi behöver undersöka detta närmare och vidta förebyggande åtgärder. Klimatforskare säger att värmeböljorna kommer mycket tätare och att temperaturerna blir högre. Därför tror vi att vi måste skydda oss och tänka förebyggande, precis som när man vaccinerar människor mot influensor, säger Bertil Forsberg.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter