Inrikes.

2017-02-12 15:00

4 uppmärksammade fall där människor nekats personlig assistans

Här är de uppmärksammade fallen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Riskerar kvävning

Åtta månader gamla Eddie andas med hjälp av en slang i halsen. Han kräver vård dygnet runt av två vuxna – annars riskerar han att kvävas. Men Försäkringskassan nekar Eddies föräldrar personlig assistans, med motiveringen att intygen inte styrker varaktigheten i Eddies behov.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Förlamad i halva kroppen

Rebecca Broberg Lamichane är halvsidesförlamad efter en olycka. Hon behöver hjälp med allt, men Göteborgs kommun anser att hennes behov inte är tillräckligt stora – eftersom hon kan hålla duschslangen och kan sitta på toaletten själv.

Blind och rullstolsburen

Tvåårige Ludwig har en hjärnskada som gör att han behöver tillsyn dygnet runt. Han är blind och rullstolsburen. Kommunen nekar ändå Ludwig personlig assistans. 

– Vi måste även förhålla oss till de lagar och regler som finns, säger Kristina Steijner, socialchef vid Filipstads kommun, till TT.

Sondmatas dygnet runt

Tvåårige Ibrahim Akram har ryggmärgsbråck och vattenskalle. Han kan inte sitta själv, han har kateter och sondmatas dygnet runt. ”Det är inom ramen för normalt föräldraansvar”, säger Försäkringskassan, och nekar Ibrahim personlig assistans.