BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Den senaste femårsperioden 2013-2017 ökade vapenhandeln med tio procent jämfört med perioden innan, 2008-2012. Mest ökade vapenflödet till länder i Asien, Stillahavsområdet och Melllanöstern. Vapenimporten till Mellanöstern har mer än fördubblats de senaste fem åren.
– Efterfrågan i dessa delar av världen har varit så stor att den övertrumfar minskningen på andra håll, som exempelvis i Europa, säger Pieter Wezeman, forskare på SIPRI.
Importen av vapen till Europa minskade med 22 procent mellan perioderna 2008-12 och 2013-17, inte minst till följd av den ekonomiska krisen som inleddes 2008. Sedan dess har stigande spänningar mellan Ryssland och andra europeiska länder drivit på importen som tog fart igen efter 2013.
Bland annat bestämde sig Sverige, Polen och Rumänien 2017 för att köpa luftvärnssystem från USA. Eftersom systemen inte levererats än syns de inte i årets rapport.
– Det finns många tecken på att importsiffrorna för Europa kommer att stiga de närmaste åren, säger Pieter Wezeman.
USA skänker bort vapen
Sipri identifierar 67 vapenexporterande länder i världen de senaste fem åren. Sverige hamnar på plats 14 på SIPRIS:s lista över världens 25 största vapenexportländer.
– Sverige brukar ligga kring 10:e plats, men har inte levererat så mycket de senaste åren. Nu har SAAB skrivit på en del stora kontrakt så leveranserna kommer att öka, säger Pieter Wezeman.
Men toppar listan över världens största vapenexportörer gör alltjämt USA, följt av Ryssland, Frankrike, Tyskland och Kina. Nästan en perfekt spegling av länderna i FN:s säkerhetsråd, om Tyskland bytte plats med Storbritannien som ligger på sjätte plats.
– Det stämmer, USA, Ryssland, Frankrike brukar ligga i topp. Kina är tillbaka efter ett antal år längre ner på listan. Det är uppenbart att dessa länder anser att vapenexporten är viktig för jobben och ekonomin, men det speglar också deras syn på hur de anser att säkerhetspolitik ska hanteras, säger Pieter Wezeman.
Oklart hur svensk lag efterlevs
Det är ingen hemlighet att exempelvis USA säljer och ger bort krigsmateriel i syfte att behålla sin position som världens mäktigaste land, menar han.
– Ett bra exempel är hur USA sålt och skänkt vapen till Indien och Vietnam för att begränsa Kinas och Rysslands inflytande i regionen, säger Pieter Wezeman.
Svensk vapenexport regleras i lagen om krigsmateriel, som säger att tillstånd till export får lämnas ”endast om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mot Sveriges utrikespolitik”.
– Ofta är det inte helt klart hur lagen efterlevs. Vi exporterar vapen till Thailand och Förenade Arabemiraten. Vilken är den svenska säkerhetspolitiska kopplingen till de regionerna? Men ett vanligt resonemang är att svensk vapenexport är nödvändig för att behålla svensk vapenindustri, vilket i förlängningen är viktigt för svensk säkerhetspolitik, säger Pieter Wezeman.