FN-gruppen UNWGAD (The UN Working Group on Arbitrary Detention) släppte idag sin rapport om fallet kring Wikileaksgrundaren Julian Assange och hans frihetsberövande. Gruppen uppmanar nu svenska och brittiska myndigheter att släppa Julian Assange fri, och kompensera honom för frihetsberövandet.
– Frihetsberövandet var godtyckligt eftersom han hölls isolerad under den första tiden av interneringen, skriver gruppen i ett pressmedelande.
Deltog i presskonferens på videolänk
Julian Assange kommenterade själv beskedet från UNWGAD vid en presskonferens som hölls på Frontline club i London, där Wikileaksgrundaren deltog via videolänk.
– FN-panelens beslut är en upprättelse. Det finns ingen möjlighet att överklaga beskedet, säger Julian Assange enligt nyhetstjänsten Omni.
Han gick också till attack mot den brittiska utrikesministern Philip Hammond, som kallade FN-panelens uttalande för ”löjligt”.
– Kommentarerna är inte värdiga en utrikesminister. Min internering här är olaglig.
”Har ingen formell betydelse”
Den svenska Åklagarmyndigheten skickade på fredagen ut ett pressmeddelande med anledning av UNWGAD:s rapport.
– Yttrandet från arbetsgruppen har ingen formell betydelse för den pågående förundersökningen enligt svensk lagstiftning. Den ansvariga åklagaren befinner sig på resa och har ännu inte haft möjlighet att ta ställning till händelseutvecklingen, och är för närvarande inte tillgänglig för kommentarer, skriver Åklagarmyndigheten.
Elisabeth Massi Fritz är målsägarbiträde till den kvinna som Assange misstänks ha våldtagit. Hon skräder inte orden om FN-panelens slutsats att Assange ska återfå sin frihet och dessutom kompenseras ekonomiskt för det påstådda frihetsberövandet.
"Att en man häktad på sannolika skäl för våldtäkt ska belönas med ett skadestånd för att han uppsåtligen har undanhållit sig från rättsväsendet i över fem år är kränkande och stötande mot min klient men också mot alla utsatta brottsoffers mänskliga rättigheter", skriver hon i en kommentar till TT.
Även UD:s rättschef, Anders Rönquist, kritiserade på fredagen FN-gruppens rapport:
"Mr Assange har valt, frivilligt, att vara på den ecuadorianska ambassaden och svenska myndigheter har ingen kontroll över hans beslut att vara där. Mr Assange är fri att lämna ambassaden när som helst", skriver UD:s rättschef Anders Rönquist till FN-gruppen.
Det var efter ett besök i Sverige 2010 som misstankar om fyra sexbrott väcktes mot Assange. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.