Hoppa till innehållet

Utrikes

Expert: Därför tog Trump det extrema beslutet att mörda Soleimani

Barbara Slevin tror att mordet på den iranske generalmajoren Qasem Soleimani handlar om att Trump fruktade att förlora makten i det kommande amerikanska presidentvalet, på grund av oroligheter i Irak. 
Barbara Slevin tror att mordet på den iranske generalmajoren Qasem Soleimani handlar om att Trump fruktade att förlora makten i det kommande amerikanska presidentvalet, på grund av oroligheter i Irak.  Bild: Bild: Evan Vucci/AP

Dagens ETC

En dämpning i konflikten mellan USA och Iran skymtar efter den senaste veckans drama. Det är svårt att fullt ut analysera Donald Trumps beslut eftersom han ser ut att agera utan en plan, säger amerikanska experten Barbara Slavin till Dagens ETC. Men hon har ändå en teori. Presidenten blev rädd för att förlora makten.

I ett halvtimmeslångt tal till den amerikanska nationen i onsdags meddelade president Donald Trump att USA inte kommer svara militärt på Irans missilanfall mot amerikanska militärbaser i Irak, natten till samma dag. Beskjutningarna var ett svar på Trumps lönnmord på den iranske generalmajoren Qasem Soleimani förra fredagen. Men borta var nu Trumps djupt kritiserade hot, om att en iransk motattack skulle resultera i en amerikansk vedergällning som även skulle göra kulturplatser till militära mål – vilket vore ett krigsbrott. Istället ska USA ta fram nya sanktioner mot Teheran.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser