Att skippa pulversmeten är A-kursen. Vichyvatten, gjutjärnslagg och banansmet är nästa nivå. Här är de bästa tipsen inför kvällens våffelfest.
1. Kolsyrat vatten istället för mjölk
Skippa pulversmeten, använd smör, grädda våfflorna länge – och byt ut mjölken mot kolsyrat vatten för att få våfflorna riktigt frasiga, tipsar matbloggaren Jenny Warsén.
2. Krydda med kardemumma för fest…
En matsked malen kardemumma i smeten förvandlar din vardagsvåffla till en verklig festvåffla, upplyser sajten Vafflor.se.
3. …eller örter för den hungriga
Samma sajt tipsar också om att tillsätta ädelost och örter som bladpersilja, basilika och timjan för att få till en matigare våffla.
4. Vispad grädde i smeten
Ett annat tips för att göra våfflorna extra frasiga är att använda vispad grädde i smeten. Det tipsar bland annat Sydsvenskans matbloggare Petra Villani om.
5. Gjutjärnspanna ger bäst fras
En ärvd gammal gjutjärnspanna ger överlägst bäst frasighet på våfflorna, tipsar matbloggen Skånska Skafferiet. Om man är många runt bordet kan det dock vara okej att komplettera med elektriskt järn.
6. Koka egen sylt
Egen drottningsylt går hyfsat snabbt att slänga ihop med frysta bär, vaniljstång, socker och lime. TV-kocken Leila Lindholm tipsar också om att blanda saffran i våfflorna. Gott även när det inte är jul!
7. Gör våfflor med banankakssmet
En amerikansk favorit är banana bread, banankaka. Foodnetwork.com tipsar om att det går utmärkt att göra banankaka i våffeljärn istället för i ugnsform.