1. Införskaffa täckväv. Välj svart marktäckväv, finns som metervara. Täckväv är inte ett naturmaterial, men den återanvänds i decennier och eftersom den bidrar till jordens välmående bedömer Charlotta Björnulfsson att nyttan är större än nackdelarna. Det finns även biologiskt nedbrytbar väv gjord av stärkelse, men den håller bara i ungefär fem år.
2. Mät och markera. Använd tejp för att markera där hålen ska vara. För squash behövs till exempel en meter mellan plantorna och lite mindre mellan raderna. För morötter gör du små hål, 5 centimeter och 3 centimeter mellan raderna. Potatis 10 centimetershål och 30 centimeter mellan raderna.
3. Lägg ut väven där du vill odla. Marken behöver inte bearbetas och det gör inget om den är full med ogräs, men om det är högt kan det behöva klippas. Slå ner en pinne i varje hål, som markerar var du ska gräva för din planta. Ta bort väven, gräv gropar på cirka 15 centimeter, lägg tillbaka väven och plantera. Vips kan du odla potatis utan att behöva kupa, eftersom den är täckt av mörk väv.
4. Förankra. Du kan använda fästjärn som finns att köpa i trädgårdsbutiker eller använda plastfästen som egentligen är till för att fästa gränstråd för robotgräsklippare (mycket billigare) eller lägg på stenar på täckväven, så tunga att de står emot höststormar.
Detta är lustodling:
• Du använder täckväv till det mesta, och väven flyttas inte utan ligger kvar på samma plats år efter år.
• Enklare än att täckodla med organiskt material som hela tiden måste fyllas på.
• Du behöver inte ta bort ogräs från ytan där du tänker odla, du tar bara bort det som växer i de uppklippta hålen.
• Du gräver aldrig upp ett helt land, bara små gropar att plantera i.