Hoppa till innehållet

Initierat

Läs på – som 68:orna gjorde

Ibland sägs det att vänstern inte kan vinna några val på att upprepa historiska paroller    – och det stämmer kanske – men för att hitta på nya måste man kunna de gamla, skriver Rasmus Landström. 
Ibland sägs det att vänstern inte kan vinna några val på att upprepa historiska paroller – och det stämmer kanske – men för att hitta på nya måste man kunna de gamla, skriver Rasmus Landström.  Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC

Den unga vänstern idag visar ett stort ointresse för arbetarrörelsens historia. Det är förvånande, med tanke på att många historiska segrar är hotade. Rasmus Landström uppmanar unga vänsteraktivister att läsa på – precis som 68-generationen gjorde.

I år är det 50 år sedan 1968. Året som förknippas med hippies, medborgarrättsrörelsen och Vietnamdemonstrationer. Just den här månaden skedde dessutom den ikoniska ockupationen av kårhuset. I tidningarna blir vi överösta av bilder på protesterande studenter i konjaksfärgade mockakappor och i SVT fylls rutan av maoistiska talkörer. Det är med andra ord samma gamla historia som brukar berättas om 1968.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln