Hoppa till innehållet

Boktips

5 tips: De bästa bilderböckerna för högläsning

Mörkret gör inomhuskvällarna långa. Varför inte passa på att fylla dem med högläsning för ett barn nära dig?
Mörkret gör inomhuskvällarna långa. Varför inte passa på att fylla dem med högläsning för ett barn nära dig? Bild: Bild: Vilhelm Stokstad

Dagens ETC

Mörkret gör inomhuskvällarna långa. Varför inte passa på att fylla dem med högläsning för ett barn nära dig? Rasmus Landström skriver om bottennappen och ljuspunkterna under bilderbokshösten.

När jag tittade i Svensk Bokhandels stora katalog såg bilderbokshösten lovande ut. Sverige har sedan årtionden några av världens bästa bilderboksförfattare, skickliga förlag som väljer utländska stjärnor med fingertoppskänsla och flera av dem hade nya titlar på lager. Men när hösten nu närmar sig upploppet och det mesta har publicerats känner jag viss besvikelse. Här finns visserligen ett par habila böcker, men nästan ingen titel skapar den där speciella magin som uppstår när barnperspektivet skruvar till verkligheten. Ta Almapristagaren Kitty Crowthers senaste, ”Jack & Jim”. Det är en berättelse om en koltrast som flyttar in hos sin kompis fiskmåsen där han blir retad för att han inte har vita fjädrar. Men så visar det sig att koltrasten kan läsa till skillnad från fiskmåsarna och efterhand vinner han invånarnas hjärtan genom godnattsagor. En välmenande fabel såklart, men ack så platt och tillrättalagd. Dessutom är den ovanligt tråkigt skriven av den annars så språkvirtuosa författaren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln