Påstående: Att äta kött är ett bra sätt att skona miljön.
Fakta: Falskt.
Viktor Watz: Alla som forskar på koppling mellan mat och klimat vet att kött från idisslare är en produkt som genererar otroligt höga koldioxidutsläpp. Även om det ibland kan finnas vissa fördelar för den svenska biologiska mångfalden med betande djur är koldioxidutsläppen från till exempel naturbeteskött i samma nivå som annat kött från nötkreatur.
Påstående: Eftersom människan består av kött och animaliskt fett passar det oss att äta just det.
Fakta: Falskt.
Viktor Watz: Människan består ju till största del av vatten, så då kanske gurka är det bästa valet trots allt?
Påstående: 0,25 kilo kött och 0,25 kilo smör om dagen är en hälsosam diet.
Fakta: Falskt.
Viktor Watz: Livsmedelsverket rekommenderar att max äta 500 g rött kött i veckan för att bland annat minska sin cancerrisk, så de mängder som Björn föreslår överstiger den gränsen med råge och är inte att rekommendera till någon. Om vi räknar på det som han har föreslagit skulle man med hans diet dessutom lida brist av de flesta näringsämnen vilket gör det förvånande att han ens rekommenderar en sådan diet.
Påstående: Vegetarianer äter 18 kilo gurka om dagen och slösar därmed mer med jordens resurser än köttätare.
Fakta: Falskt.
Viktor Watz: Livscykelanalyser visar att en kötthamburgare på 150 g har en vattenåtgång på 2 400 liter. Vattenåtgången för salladsgrönsaker är en hundradel av den för nötkött. Eftersom markanvändningen vid grönsaksodling är en tiondel av motsvarande för kött och smör skulle den mängd gurka som Björn refererar till (som dessutom verkar vara omöjliga att uppnå enligt honom själv) fortfarande ta mindre resurser i anspråk än hans kött- och smördiet.