Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Kommersiella humlor säkrar bärskördarna

Johan Biärsjö började köpa in humlor när han började odla i odlingstunnlar. Bin har de alltid haft på gården, men eftersom de inte är aktiva förrän det är 15 grader behövs humlorna under tidig vår.

Johan Biärsjö började köpa in humlor när han började odla i odlingstunnlar. Bin har de alltid haft på gården, men eftersom de inte är aktiva förrän det är 15 grader behövs humlorna under tidig vår.

Bild: Izabella Rosengren, Yana Fefelova/Shutterstock (montage)

Dagens ETC.

Antalet kommersiella humlebon som sätts ut av svenska frukt- och bärodlare har ökat det senaste decenniet.

Anledningen är att antalet vilda humlor inte räcker till för att pollinera allt som odlas. Men processen är inte riskfri och kan påverka vilda humlor negativt.

Vinden viner över fälten på den sydsvenska landsbygden, men inne i odlingstunnlarna är det stilla och varmt. Tills Johan Biärsjö håller på att snubbla över ett humlebo utsatt mellan raderna med jordgubbsplantor. Taket på kartongen som är humlornas bo flyger upp och det börjar surra intensivt i den lilla lådan. En humla flyger ut för att kolla läget, men lugnar sig snabbt när Johan Biärsjö, ägare till landsbygdsföretaget Hallongården, kvickt stänger locket.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser