Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Allt fler satsar på ost utan kor

Bild: Montage. Bilder: Shutterstock

Dagens ETC.

Går det att göra god ost som inte baseras på komjölk? Javisst, säger flera ostentreprenörer som vänt sig till naturens mikroliv i stället för kohagen för att vaska fram ingredienserna till sin produkt. Hemligheten stavas precisionsfermentering och resultatet sägs bli nästan identiskt med konventionell ost.

I slutet av april kom nyheten att världens största fermenteringsanläggning för produktion av växtbaserat mjölkprotein kommer att byggas i den danska hamnstaden Kalundborg på västra Själland. Bakom verksamheten ligger det israeliska företaget Remilk, som sedan 2019 tillverkar mjölkprotein genom så kallad precisionsfermentering.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser