Orosmolnen kring regeringen tätnar efter flera opinionsmätningar i veckan där Socialdemokraterna hamnat under Moderaterna. I Sifo-mätningen noterade partiet det lägsta stödet sedan mätningarna startade 1967, med 23,2 procent av rösterna, långt under Håkan Juholt värsta nivåer. Partiet skakas av både intern kritik och ett ökat tryck från de borgerliga leden, där allt fler kräver att alliansen ska fälla regeringen.
Och starka krafter mobiliserar nu för att hitta ett tillfälle.
Enligt Sifomätningen leder alliansen med 5,6 procentenheter över det rödgröna blocket. Något som bland annat fått KDU-ordföranden Sara Skyttedal att smida planer om att utlösa en regeringskris, rapporterar Expressen. Moderata ungdomsförbundet har framfört liknande krav, men också moderater i riksdagsställning har höjt rösten för att man ska skrida till verket. En av de mest kritiska personerna är Finn Bengtsson (M), som tidigt gjorde sig känd för sitt starka motstånd mot Decemberöverenskommelsen.
– Det spelar egentligen inte någon roll vilken politisk åskådning man har. Sett ur ett väljarperspektiv ska vi självklart ta makten om det finns möjlighet att göra det, och visa att vi är redo att ta ansvar. Att säga att vi ska ”vänta på vår tid” är ett svek mot väljarna, säger han till Dagens ETC.
Inte alla moderater vill fälla
Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap, skrev i går in sig i kören på SvD Debatt hävdade att det vore ”intressant om Alliansens ledare sonderade med Sverigedemokraterna om möjligheten att få deras parlamentariska stöd för en borgerlig minoritetsregering”.
Samtidigt är det också en rad namnkunniga moderater som menar att det inte alls är läge att utmana regeringen i denna stund. Som det ser ut nu finns det i princip två alternativ för att fälla regeringen: antingen ett misstroendevotum i riksdagen, eller att allianspartierna lägger fram en gemensam budget. En alliansbudget skulle kunna gå igenom antingen genom ett blocköverskridande samarbete, eller med stöd från SD – något som partiet så sent som häromdagen sagt sig villiga att ställa upp på. Att söka aktivt stöd från SD är dock inget som lockar Finn Bengtsson.
– Det vore lämpligare med blocköverskridande överenskommelser. Även om Stefan Löfven sitter kvar som statsminister i en minoritetsregering skulle politiken bli bättre än vad det är i nuläget om han sökte stöd från oss.
Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, ser det dock inte som troligt att alliansen skulle driva igenom ett misstroendevotum eller lägga fram en egen budget redan till hösten.
– Nej, jag tror faktiskt inte att oppositionen vill ta över i nuläget, givet det parlamentariska läget. Dessutom tror jag inte att Anna Kinberg Batra känner sig helt redo att gå in i en statsministerroll. Samtidigt finns det ju så klart påtryckningar inom partierna som man på något sätt måste förhålla sig till, säger hon.
”Osannolikt samarbete”
SD:s starka ställning skulle kunna försätta en eventuellt alliansregering i samma situation som den rödgröna är i nu. Och inte mycket pekar på att blocken kan komma överens med varandra, menar Jenny Madestam.
– Tonen mellan parterna är inte särskilt ljuv, så att man plötsligt skulle börja samarbeta verkar osannolikt. Vad gäller ett eventuellt misstroendevotum så skulle det inte ge så mycket mer än att man pekar finger på regeringen och säger att de gör fel. Men det väljarna saknar idag är svar på vilka idéer som partierna vill föra.
Hon är tveksam till om det senaste beskedet från SD, att partiet är redo att stödja en alliansbudget, är något som ökar lockelsen att sänka regeringen.
– Det kan medföra att man vill visa både regeringen och väljarna att man inte tänker ta stöd av SD, eftersom det är något som alliansen har sagt att man inte ska göra.
Kritiken i de egna leden ökar
Men kritiken mot regeringspartiet kommer inte bara från allianshållet, de dåliga siffrorna får också många inom de egna leden att kräva förändring och att partiet måste förnyas. Eller stöpas om. Eller komma med några nya visioner överhuvudtaget.
– Det behövs social ingenjörskonst, reformistisk fantasi. Vi har levererat förr, jag tror inte att vi egentligen har sämre förutsättningar i dag att bygga ett jämlikare samhälle. Men vi är lite ängsliga, oroar oss lite för mycket, vi behöver räta på ryggen, säger Ann-Sofie Hermansson, gruppledare för S i Göteborg till TT.
På torsdagen kallades samtliga av Socialdemokraternas distriktsordförande till telefonkonferens för att diskutera det senaste opinionsraset. Flera av distrikten kritiserar partiledningen för passivitet och senfärdighet när det gäller flyktingkrisen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Misstroendeförklaring
l Riksdagen kan tvinga regeringen eller en minister att avgå genom att göra en misstroendeförklaring. Minst 35 ledamöter måste då gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om detta. För att förslaget ska gå igenom måste i sin tur minst 175 ledamöter, alltså en majoritet av riksdagen, rösta för förslaget. Hittills har sju misstroendeförklaringar drivits i riksdagen – två av dessa sedan det senaste valet.
Alliansen lägger fram gemensam budget
l Eftersom decemberöverenskommelsen fallit kan en gemensam alliansbudget röstas igenom i riksdagen med stöd av SD, precis som vid regeringskrisen 2014. SD har sagt sig villiga att gå med på detta, och har tidigare lovat att fälla varje regering som verkar för ökad invandring.
Så skulle väljarna rösta om det var val idag
Sverigedemokraterna: 18,2 procent
Kristdemokraterna: 4,4 procent
Liberalerna: 6,0 procent
Centerpartiet: 6,8 procent
Moderaterna: 25,6 procent
Miljöpartiet: 5,9 procent
Vänsterpartiet: 8,1 procent
Socialdemokraterna: 23,2 procent
1 948 intervjuer genomförda den 11-21 januari 2016
Källa: SVD/SIFO