Hoppa till innehållet

Nato

Till slut är Sverige med i Nato

Statsminister Ulf Kristersson i Washington DC. Foto: Tom Samuelsson/Regeringskansliet

Statsminister Ulf Kristersson i Washington DC. Foto: Tom Samuelsson/Regeringskansliet

Bild: Foto: Tom Samuelsson/Regeringskansliet

Dagens ETC

Efter två år av diskussioner och förhandlingar är Sverige till slut medlem i försvarsalliansen Nato.

Statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström befinner sig i USA för att delta i de sista stegen i anslutningsprocessen till Nato, och för att lämna över Sveriges så kallade anslutningsinstrument till USA:s regering. I och med det är Sverige medlem i Nato och deltar fullt ut som allierad i organisationen.

Tobias Billström och Ulf Kristersson på väg till Washington.
Utrikesminister Tobias Billström och statsminister Ulf Kristersson på väg till Washington. Foto: Tom Samuelsson/Regeringskansliet Bild: Foto: Tom Samuelsson/Regeringskansliet

Under torsdagen har det rasslat in gratulationer från andra länder, och på eftermiddagen kallade regeringen till pressträff efter att alla Natomedlemmar godkänt det svenska anslutningsprotokollet.

På pressträffen närvarade energi- och näringsminister och vice statsminister Ebba Busch, arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och försvarsminister Pål Jonson.

Efter teknikproblem och ett dröjsmål på ungefär 20 minuter förklarade trion att regeringen idag har mottagit en officiell inbjudan att gå med från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg – och att regeringen tackat ja under ett extrainsatt regeringssammanträde.

Fototillfälle under extra regeringssammanträde
Fototillfälle under extra regeringssammanträde. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet Bild: Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

”Ny era”

Nu inleds ett nytt kapitel i konungariket Sveriges historia, menar vice statsminister Ebba Busch.

– Nu bygger vi säkerhet, fred och frihet tillsammans med andra. Natomedlemskapet stärker skyddet för våra demokratiska värderingar och för vårt sätt att leva. Vi gör det här för vårt älskade hemland, och för allt det som gör oss unika.

– Det är många som förtjänar tack för hårt arbete under lång tid. Men jag vill framför allt rikta ett särskilt tack till vår statsminister Ulf Kristersson som målmedvetet tagit steg för steg för att föra detta tryggt framåt.

Johan Pehrson säger att Sverige nu inleder en ny säkerhetspolitisk era.

– Det är för vår egen skull, för nordens skull, för Baltikums skull, men inte minst också för Ukrainas skull.

– Jag har personligen väntat på det här i tjugo års tid.

Jonson reser till Finland

Försvarsminister Pål Jonson säger att Sverige och Försvarsmakten är väl förberett för inträdet i Nato.

– Som medlem i Nato kommer vi omfattas av Natos bindande säkerhetsgarantier men vi kommer också ingå i Natos gemensamma försvarsplanering. Detta kommer att generera en ökad säkerhet och en ökad trygghet för Sverige.

Pål Jonson kommer att göra sin första utlandsresa som allierad till Finland redan på lördag.

Torsdagen den 7 mars klockan 19.00 svensk tid håller statsminister Ulf Kristersson tal till nationen med anledning av medlemskapet.