Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

För dålig ljudmiljö i åtta av tio Stockholmsskolor

Att kunna tillgodogöra sig kunskaperna i klassrummet bygger ju hela barnets framtid. Har man en dålig ljudmiljö så blir det svårare att förstå och ta till sig, att behöva gissa när inte hela budskapet kommer fram, säger Stig Arlinger.
Att kunna tillgodogöra sig kunskaperna i klassrummet bygger ju hela barnets framtid. Har man en dålig ljudmiljö så blir det svårare att förstå och ta till sig, att behöva gissa när inte hela budskapet kommer fram, säger Stig Arlinger. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

ETC Stockholm

Åtta av tio grundskolor i Stockholm uppfyller inte Boverkets krav på bra ljudmiljö. Den dåliga ljudmiljön försämrar inlärandet och förståelsen för eleverna. Allra värst drabbas barn med hörselnedsättning och de som inte har svenska som modersmål. Nu vill Hörselskadades riksförbund att ljudmiljön ska kartläggas och förbättras i alla skolor.

En bra ljudmiljö i skolan är en förutsättning för bra inlärande, problemlösning och förståelse. Men enligt en undersökning gjord av Specialpedagogiska myndigheten 2015 är ljudmiljön så dålig att åtta av tio grundskolor i Stockholm inte uppfyller minimikraven från Boverket. Hörselskadades riksförbund och Hörselskadades förening i Stockholm driver frågan om en bättre ljudmiljö i skolan. De gick nyligen ut i ett upprop där de menar att ljudmiljön bör mätas i alla skolor och där åtgärder skyndsamt bör vidtas för att tillsammans med akustikexperter förbättra ljudmiljön. De hänvisar till ett flertal forskningsstudier som visar att när ljudmiljön är dålig går en stor del av hjärnans kapacitet åt till att försöka uppfatta vad som sägs, vilket gör att det finns mindre utrymme kvar till informationsbearbetning och problemlösning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln