Hoppa till innehållet

Teknikbloggen

Säg hejdå till Facebooks övervakning

Dagens ETC

Idag slänger vi ut Facebooks trackers från etc.se. Ett första steg för att bli av med all spårning och alla cookies när du besöker oss.

Om du har ett Facebook-konto – ja, även om du inte har ett – samlar företaget in stora mängder data om dig från så många källor som möjligt. Dels när du själv använder deras plattform, såklart, dels när du använder bland annat Whatsapp och Instagram, som ägs av Facebook.

Men övervakningen sker även genom mängder av andra mobilappar, som automatiskt skickar data till Facebook, liksom på alla webbsajter som har en gilla-knapp eller dela-knapp från Facebook. Vilket väldigt många har. Det räcker alltså med att en sida du besöker har själva gilla-knappen –oavsett om du klickar på den eller inte så registrerar Facebook ditt besök, var du är, hur länge du stannar och med hjälp av avancerade algoritmer kategoriserar dig ytterligare.

För att få tillgång till många av Facebooks marknadsföringsverktyg kräver it-jätten även att företag delar sin användardata med dem genom att lägga in en så kallad pixel på sin sida.

Hoppas fler gör likadant

Som ett led i vårt arbete för att garantera våra läsares integritet när du besöker någon av våra sajter har vi nu tagit bort både pixeln och ersatt Facebooks delaknapp med en egenbyggd som inte skickar någon användardata i bakgrunden.

Det här gör att vi klipper banden med Facebooks datainsamling för alla som besöker etc.se. Det gör samtidigt att vi får sämre möjlighet att rikta våra Facebook-inlägg och annonser till de målgrupper som läser och gillar det vi gör.

Men det är en avvägning vi gör och som förhoppningsvis får fler att göra likadant.

Det enda sättet att få ett stopp på övervakningen är att agera i praktiken. Om tillräckligt många vänder sociala medier ryggen som missbrukar deras data kommer de tvingas att ändra sig.

Erbjuder känsla av kontroll

Facebook är väl medvetna om att människor blir allt mer medvetna och oroliga för deras datainsamling. Deras svar har hittills varit att lansera olika slags verktyg som ska ge användarna en känsla av mer kontroll över sin egen data.

Men i praktiken begränsar det inte datainsamlingen i någon högre grad, utan handlar mer om hur informationen används för att anpassa annonser.

Om du verkligen inte vill att Facebook ska spåra dig är det enda alternativet idag att stänga ned dina Facebook-, Instagram- och Whatsapp-konton.

Ämnen i artikeln