Hoppa till innehållet

Ekonomi

Så shoppar de supperrika sig rakt genom pandemin

Pandemin har fått superrika att ­konsumera mer. Försäljningen av Rolls-Royce har till exempel gått upp med 49 procent från 2021 och Amazon­grundaren Jeff Bezos har ­beställt ett tremastat segelfartyg för 4,5 miljarder kronor (500 miljoner dollar).
Pandemin har fått superrika att ­konsumera mer. Försäljningen av Rolls-Royce har till exempel gått upp med 49 procent från 2021 och Amazon­grundaren Jeff Bezos har ­beställt ett tremastat segelfartyg för 4,5 miljarder kronor (500 miljoner dollar). Bild: Shutterstock & Richard Shotwell/AP/TT

Dagens ETC.

Nya siffror visar att försäljningen av Rolls-Royce rusade i höjden förra året. Men det är inte riktigt alla som har råd att lägga 250 miljoner kronor på en bil med utfällbart paraply. Eller att chartra privata jetplan. Eller köpa digitala konstverk, historiska fastigheter i centrala London och äventyrsresor till Sydpolen. Så här ser det ut när den rikaste promillen öppnar plånboken.

Pandemin fick rika människor att inse att livet är kort och att de vill ”leva nu för att njuta av de trevliga, härliga sakerna i världen”, sade Torsten ­Müller-Ötvös, vd för Rolls-Royce Motor Cars härom veckan. Han borde veta. Företaget, som har sin bas i sydengelska Goodwood, levererade rekordmånga bilar förra året: 5 586 – 49 procent fler än under 2020. Många modeller var unika. På en av dem, Boat Tail, för nästan 250 miljoner kronor (20 miljoner pund), öppnas bagageutrymmets dörrar som fjärilsvingar, innan ett parasoll fälls ut för improviserade picknickar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Läs mer