Hoppa till innehållet

Börsen

Börs-vd åtalas – anklagas för manipulation

Johan Wäborg, vd för Iconovo.

Johan Wäborg, vd för Iconovo.

Bild: Iconovo / Stina Stjernkvist/TT

Dagens ETC.

Aktiehandeln flaggades av Nasdaq – nu åtalas vd:n för köp i ett bolag där han är storägare.

Den misstänkta brottsligheten ska ha ägt rum mellan juni och oktober ifjol, då Johan Wäborg enligt Ekobrottsmyndigheten ”vid 36 tillfällen systematiskt köpt aktier i Newbury Pharmaceuticals AB på ett sätt som höjt priset på aktien mer än marginellt”.

Johan Wäborg är själv sedan tidigare storägare i det aktuella bolaget, med ett innehav på cirka två procent av aktiekapitalet – motsvarande drygt en miljon kronor. De köp som enligt stämningsansökan har gjorts i brottsligt syfte är ”mycket ringa” i förhållande till innehavet. 

Av förundersökningen framgår att värdet på vissa av de misstänkta köpordrarna uppgår till så lite som 200-400 kronor. Syftet ska enligt åklagaren ha varit att upprätthålla priset på aktien, och handeln har därför ”gett falska eller vilseledande signaler avseende pris och efterfrågan”.

”Ville upp till två procent”

I förhör uppger Johan Wäborg, som själv nekar till brott, att syftet med handeln varit att ”öka hans innehav i aktien långsiktigt”. Han ägde sedan tidigare 1,9 procent av kapitalet och ”ville upp till två procent”.

Att det rört sig om förhållandevis små köp förklarar Johan Wäborg med att han ”valt att följa ett råd som ofta kommunicerats av analytiker, banker och tex föreningen Aktiespararna – att köpa aktier vid flera tillfällen både när aktien går ner och upp.”

Bolaget Newbury Pharmaceuticals är noterat på Nasdaqs First North Stockholm-lista och är verksamt inom läkemedelsbranschen. Detta i likhet med Iconovo, där Johan Wäborg är vd, som är noterat på samma lista och ägnar sig åt bioteknik. Iconovo fick under förra sommaren cirka nio miljoner kronor av Bill & Melinda Gates Foundation för att ta fram inhalatorer till resurssvaga länder.

Fortsatt förtroende

Efter Dagens ETC:s publicering av uppgifterna om åtalet meddelade Iconovo att bolagsstyrelsen sammanträtt, och att man har fortsatt förtroende för Johan Wäborg.

– Efter att ha tagit del av åtalet och Johan Wäborgs egen beskrivning av bakgrunden till aktiehandeln i Newbury Pharmaceuticals har styrelsen kommit till slutsatsen att den har fortsatt fullt förtroende för Johan och att han kan kvarstå i positionen som vd. Agerandet har ingen koppling till Iconovos verksamhet och åtalet gäller en typ av upprepad handel där det saknas tydlig rättslig praxis, säger styrelseordförande Gunnar Gårdemyr i pressmeddelandet.