Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Strömmer borde ha Stockholm som förebild

Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Bild: Anders Wiklund/TT

Dagens ETC.

En av Gunnar Strömmers främsta uppgifter borde vara att lösa polisbristen i Stockholm. Men för att dölja sitt misslyckande på den här punkten väljer han istället att gå ut med sina partikamrater i huvudstadens opposition och kräva att vi ska lägga om vår politik. Trots den positiva utvecklingen vi ser för ett tryggare Stockholm.

Det skriver Socialdemokraterna i Stockholm.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

En av Gunnar Strömmers (M) främsta uppgifter borde vara att lösa polisbristen i Stockholm. Men för att dölja sitt misslyckande på den här punkten väljer han istället att gå ut med sina partikamrater i huvudstadens opposition och kräva att vi ska lägga om vår politik. Trots den positiva utvecklingen vi ser för ett tryggare Stockholm.  

Det är ovärdigt ett statsråd.

Justitieministern väljer partipolitiken framför trygghetsarbetet. I Stockholm arbetar vi outtröttligt för att skapa en tryggare stad. Med en starkare samverkan mellan polis och socialtjänst och med mer resurser till det lokala trygghetsarbetet har situationen blivit lugnare i Stockholm. Trots detta väljer Gunnar Strömmer att springa Stockholmsoppositionens ärenden och klaga på att det är för så ordningsvakter i Stockholm. Det är ovärdigt ett statsråd.

I Stockholm tar vi ett helhetsgrepp om trygghetsfrågan där repressiva åtgärder har en plats med ett förebyggande arbete i centrum. Det finns nu fältassistenter i Stockholms alla stadsdelar som tidigt ska kunna fånga upp ungdomar på glid. Vi lägger 100 miljoner kronor per år för att skapa tryggare offentliga miljöer. Vi gör satsningar på föräldrastödprogram för att stötta föräldrar att få sina barn på rätt bana igen. Och inom skolan höjer vi det socioekonomiska stödet med närmare 10 % för att även de barn och unga med svårast förutsättningar hemifrån ska få de kunskaper de behöver för framtiden. 

Våra prioriteringar i Stockholm ger resultat. Vi ser en positiv betygsutveckling i Järva och fler familjer får stöd i sitt föräldraskap. På polisens lista över utsatta områden plockas två områden bort och i andra områden syns tydliga förbättringar.

Istället för dessa satsningar vill justitieministern att vi i Stockholms stad ska upphandla fler ordningsvakter. Men då borde justitieministern fråga sina partikamrater i Stockholm hur detta ska finansieras. För att ha råd med en lägre kommunalskatt föreslår nämligen Stockholmsmoderaterna stora besparingar på trygghetsarbetet. Från budgetposten där ordningsvakterna finansieras vill Moderaterna i Stockholm spara in 286 miljoner kronor. Risken är alltså uppenbar att deras politik skulle innebära färre, inte fler, ordningsvakter.

Utöver den lokala svältkuren blir det tydligt att Strömmers utspel om ordningsvakter är ett desperat försök att täcka över sitt eget misslyckande av att lösa polisbristen i Stockholm. Ordningsvakter kan inte kompensera bristen av poliser och polisbristen är enkom hans ansvar. 

Närvarande poliser är avgörande för att skapa trygghet och tillit till samhället. De senaste tio åren har polisen byggts ut kraftigt i Sverige men tillväxten av poliser har inte kommit Stockholm till del. Hade huvudstaden haft samma procentuella ökning som resten av landet hade vi haft 800 poliser till i Stockholm. Förra året lovade Strömmer att fixa bristen. Men, vi väntar fortfarande. 

Trygghetsarbetet kräver två tankar i huvudet samtidigt, vi behöver både repressiva och förebyggande åtgärder. Om detta är såväl polisen som akademin överens. För att skapa trygghet i Stockholm och Sverige behövs fler poliser, en stark socialtjänst och en bra skola. Detta lyckas dock inte Moderaterna att prestera. Hela deras tankeverksamhet riktas endast åt det repressiva, där hårdare straff och ordningsvakter är de ända lösningarna. 

Gunnar Strömmer borde sluta skapa symboliska konflikter med kommuner. Istället borde Strömmer jobba med oss för att göra både Stockholm och Sverige tryggare. 

00:00 / 00:00