Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: SEB måste sluta finansiera naturkatastrofer

Ta tillbaka framtiden demonstrerade i måndags utanför SEB:s kontor i centrala Stockholm.

Ta tillbaka framtiden demonstrerade i måndags utanför SEB:s kontor i centrala Stockholm.

Bild: Janerik Henriksson/TT

ETC nyhetsmagasin

SEB är den värsta av de svenska banker som finansierar fossilbolagen, skriver företrädare för Ta tillbaka framtiden, som driver en kampanj för att stoppa bankens lån till fossilindustrin.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Vi alla vet att vi behöver sätta stopp för fossila bränslen. Ändå möjliggör svenska banker fortsatt fossil verksamhet – de lånar ut stora mängder pengar till bolag som expanderar den redan dödliga utvinningen och förbränningen av just fossila bränslen. Av de svenska bankerna är SEB värst. Enligt Fair Finance Guides granskning från 2024 finansierar SEB utsläpp motsvarande 34 miljoner ton växthusgaser årligen – detta är utsläpp stora som tre fjärdedelar av de svenska fossila territoriella utsläppen (45,2 miljoner ton år 2022). Runt hälften av dessa 34 miljoner ton växthusgasutsläpp är en följd av utlåning till fossilbolag.

När vi i Ta tillbaka framtiden konfronterade SEB med fakta menade en anställd på banken att de här lånen till fossilbolag går till omställningsarbete. SEB-mannen uppmanade oss att läsa på – trots att granskningar av bankens transaktioner visar att de fortfarande ger pengar till bolag som letar efter ny olja. Vi unga vet att vår framtid offras för fossilindustrins vinnings skull. Vi vet också mycket väl att fossilbolagen inte har några som helst planer på att genomdriva det storskaliga omställningsarbete som krävs – till exempel bestämde sig oljejätten Shell förra året för att skrota sina klimatmål och istället fokusera på att maximera vinst. Hur ska vi någonsin kunna lita på företag som fortsatt står redo att offra människors liv?

SEB:s lån till fossilbolag utgör en mycket liten andel – 2 procent – av SEB:s totala utlåning, samtidigt som fossilindustrin är beroende av dessa pengar för att kunna fortsätta med sin verksamhet. Att flytta dessa pengar vore både fullt möjligt och ett konkret sätt att sluta sponsra förstörelsen.

Vi i Ta tillbaka framtiden kräver att SEB slutar finansiera olje, kol- och gasbolag. Att banken just nu möjliggör fossilindustrins expansion är oacceptabelt, vidrigt och dödligt. Vi kommer att kampanja mot SEB tills de tar vår framtid på allvar och slutar låna ut pengar till denna dödsindustri.

Vi tänker hålla aktörer som SEB ansvariga för de katastrofer som drabbar människor till följd av den globala uppvärmningen, som de bidragit till att orsaka. April månad blev den elfte månaden i rad som människor föll offer för ytterligare ett värmerekord. De översvämningar, de klimatrelaterade dödsfall och att människor flyr sina hem på grund av klimatkatastrofer som vi ser idag är bara början. Vi unga ser vår framtid tas ifrån oss och vi ser jämnåriga runtom i världen dö. Vi i Ta tillbaka framtiden tänker inte stå tysta – vi kommer kämpa mot fossilindustrin och dess allierade. Eftersom allvaret i situationen är stort och detta är enormt brådskande räds vi inte att bli obekväma.

Om du är kund hos SEB uppmanar vi dig att byta bank, låta SEB veta varför du byter bank, och be dina vänner göra detsamma – vi vet att banker bryr sig väldigt mycket om vad deras kunder tycker. Om du är anställd på SEB ber vi dig att högljutt protestera mot ledningen och styrelsen – du ska inte behöva spendera din arbetstid på att finansiera naturkatastrofer, lidande och död.