Hoppa till innehållet

Skola

Debatt: Betygsfusket kräver ett avgiftsfritt högskoleprov

Bild: Anders Wiklund/TT

Dagens ETC

Ulf Kristersson (M) och Lotta Edholm (L), släng lobbyisternas pamfletter och se verkligheten. Betygkrisen kräver lösningar ni uppenbarligen inte har.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I vår kommer över 100 000 svenska elever gå ut gymnasiet och söka sig vidare till jobb eller högre utbildning. Men varken de 100 000 eleverna eller samhället kommer att kunna lita på att deras slutbetyg faktiskt är rättvisa. Eleverna som har gått på en vinstdrivande aktiebolagsskola kommer att ha fått högre betyg än sina kompisar som gick på kommunala skolor, trots samma ansträngning. 

En ny rapport från Skolverket visar att en elev som går ut gymnasiet med 17,5 i merit (motsvarande B i alla ämnen) på en kommunal skola, i snitt hade fått 18,6 på en fristående skola, allt annat lika. Detta är naturligtvis djupt orättvist och i grunden rättsosäkert. Det som ska avgöra huruvida gymnasieungdomar kommer in på högre utbildningar ska vara deras flit och deras begåvning, självklart inte vilken gymnasieskola de går på. Vinstdrivna skolor kan alltså skylta med glädjebetyg och öppet tjäna pengar på att betygsfiffla. Det är ovärdigt det svenska skolsystemet. 

Skillnaden på utbildningskvaliteten blir extra tydlig när eleverna kommer till högskolan. Samma rapport visar att elever som gått på vinstdrivna gymnasieskolor presterar sämre än studenter från kommunala gymnasieskolor. Det är ett rent svek mot alla ungdomar som inte får en fullgod utbildning.

Betygsfifflet är en akut kris som kräver både långsiktiga och kortsiktiga åtgärder. På lång sikt är det tydligare än någonsin att vinst som drivkraft måste bort ur det svenska skolsystemet. Att Tidöregeringen inte kan ta av sig sina ideologiska skygglappar och se det, ens när hundratusentals gymnasieelever drabbas svart på vitt, är direkt skamligt. 

På kort sikt måste det allmänna säkerställa att svenska gymnasieelever får ett rättvist urval till högre utbildning. På grund av högerpartiernas ideologiskt blinda försvar av vinstdrivande friskolor är det för sent att säkerställa att det inte fifflas med dagens gymnasieelevers betyg. Systemet är så pass trasigt att Handelshögskolan i Stockholm har tvingats införa extraordinära åtgärder för att få bukt med problemet. Alla som nu söker till Handels kandidatprogram behöver ha skrivit och fått minst 1,25 på högskoleprovet. 

Även det offentliga måste ta till andra, ovanliga åtgärder. En rimlig lösning vore att, tills betygskrisen är löst, ta efter Handelshögskolan i Stockholm och öppna upp möjligheten för statliga universitet att göra högskoleprovresultat obligatoriskt för alla som söker in med gymnasiebetyg. För att kompensera behöver högskoleprovet under denna period också vara helt avgiftsfritt. 

Ska vi säkra svensk kompetensförsörjning behöver vi säkerställa att framtidens lärare, ingenjörer och sjuksköterskor studerar på lika villkor. Genom att göra högskoleprovet avgiftsfritt och öppna upp möjligheten att göra det obligatoriskt möjliggör vi att fler blir antagna på rättvisa grunder.

Våra gymnasieelever kan inte längre lita på att få rättvisa betyg.

Ulf Kristersson (M) och Lotta Edholm (L), släng lobbyisternas pamfletter och se verkligheten. Våra gymnasieelever kan inte längre lita på att få rättvisa betyg och ni sitter på händerna och låtsas som att det regnar. Betygkrisen kräver lösningar ni uppenbarligen inte har. Se åtminstone till att antagningen till högskolan blir rättvis - det är det minsta ni kan göra.