Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Begränsad aborträtt hotar hälsan

Dagens ETC

Genom att begränsa kvinnors rätt till abort vill de patriarkala krafterna än en gång ta kontrollen över kvinnors sexualitet, skriver flera organisationer.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Kvinnor ska betraktas som medborgare, inte som ”avelsboskap”. Genom att begränsa kvinnors rätt till abort vill de patriarkala krafterna än en gång ta kontrollen över kvinnors sexualitet, skriver flera organisationer.

När nu Spanien, i likhet med flera medlemsländer i EU, radikalt vill begränsa rätten till abort är det ett allvarligt hot mot alla kvinnors rätt till reproduktiv hälsa. Att bestraffa och kriminalisera abort och därmed kvinnors rätt till sin kropp äventyrar hälsa och liv för kvinnor världen över.

Sveriges kvinnor vallfärdade en gång i tiden till Polen som då hade rätten till legal abort inskriven i lagen. Svenska kvinnor lyckades sedan genomdriva en lagändring även i Sverige. Nu är aborträtten så gott som upphävd i Polen på grund av konservativa religiösa krafter.

Kvinnorörelsen i Polen har tvingats upprätta underjordiska abortkliniker och delar ut preventivmedel i smyg. En stark tillbakagång på nära håll.

Genom lagförslaget i Spanien trampar Rajoy-regeringen på kvinnors frigörelsekamp sedan åratal och ger uttryck för den värsta politiska konservatism och religiösa extremism som kan uttryckas.

Vi undertecknande organisationer i Sverige och Frankrike uttrycker genom detta uttalande vårt fulla stöd till de spanska kvinnornas beslutsamhet att mobilisera för den grundläggande rätten till abort – en rättighet förvärvad genom omfattande kamp och till gagn för kommande generationer. Kvinnor ska betraktas som medborgare, inte som ”avelsboskap”. Genom att begränsa kvinnors rätt till abort vill de patriarkala krafterna än en gång ta kontrollen över kvinnors sexualitet.

Vi vill att alla kvinnor i Europa har en fri tillgång till legal abort. Behovet av att bevara och utveckla abortklinikerna i Europa är uppenbar och ingår också i vår kamp för kvinnors rätt till reproduktiv hälsa i enlighet med FN:s konventioner och deklarationer.

Aborträtten är en grundläggande rättighet som påverkar alla kvinnors rättigheter och som måste vara en del av en övergripande folkhälsopolitik .

Alla kvinnor ska ha den självklara rätten över sina kroppar!


Nätverket mot hedersrelaterat våld, Sverige

Femmes Solidaires, Frankrike

UN Women nationell kommitté, Sverige

GADIP forskar- och praktikernätverk, Global Studies Göteborgs universitet

Angela Beausang, Roks Sverige

Carina Ohlsson, förbundsordförande SKR

Kristina Ljungros, RFSU:s förbundsordförande

Rossana Dinamarca (V), riksdagsledamot och feministisk talesperson

Mikael Gustafsson (V), EU-parlamentariker och ordförande i EU:s jämställdhetsutskott

Carina Hägg (S), riksdagsledamot och ledamot i Europa­rådets Parlamentariska Församling (PACE)

Tina Acketoft (FP), riksdagsledamot, ledamot i Europarådets parlamentariska församling, kandidat till Europaparlamentet

Malin Björk (V), kandidat till EU parlamentet, för Vänsterpartiet

Marianne Eriksson (V), f d EU-parlamentariker och då vice ordförande i kvinnoutskottet

UN Women Örebro

Folkhälsobyrån i Västerås

Birgitta Essén, universitetslektor i internationell kvinno- och mödrahälsovård, Uppsala universitet samt överläkare, Akademiska sjukhuset

Claes Borgström, advokat, före detta Jämställdhetsombudsman

Chris Lundberg, läkare, Stockholm