Hoppa till innehållet

Hälsa

Allt fler barn i England är överviktiga

Bristen på aktivitet vid hemarbete, sämre kvalitet på mat och en ökad stress är tre faktorer som antas ligga bakom ökningen av övervikt och fetma hos barn under pandemin.
Bristen på aktivitet vid hemarbete, sämre kvalitet på mat och en ökad stress är tre faktorer som antas ligga bakom ökningen av övervikt och fetma hos barn under pandemin. Bild: Jon Super/PA/AP

Dagens ETC.

En chockökning av övervikt och fetma bland barn har blivit synlig efter pandemin i England – och värst drabbade är barn i ekonomisk utsatthet.
– Det är bara så frustrerande att vi i ett land som England har det så uppdelat mellan de rika och de fattigaste, säger Bernadette Moore, professor i barns hälsa och vikt.

Nivån på barns fetma och övervikt i England har legat stabilt sedan 2006 – men när pandemin drog i gång skedde en dramatisk ökning som saknar historiskt motstycke. Under de senaste tre åren har andelen barn med övervikt ökat från 23 procent till 27,7 procent, barn med fetma från 9,9 procent till 14,4 procent och barn med extrem fetma från 2,5 till 4,7 procent.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månader för bara 99 kr

Från

Spara 603 kr och läs ända fram till vår.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser